От х:

Днес в x:

20% повече земетресения в Оклахома заради шистов газ

Широко разпространеното изхвърляне на отпадъчни води от производството на петрол и газ са предизвикали рязко покачване на земетресения в щата Оклахома в САЩ, според американски учени.

Изследователите твърдят, че честотата на земетресенията в американския щат между 2008-13 се е увеличила 40 пъти.

Учените установили, че инжектирането на отпадъчната вода от добива на петрол и шистов газ в четири големи по обем кладенеца е най-вероятната причина за зачестилите трусове в близост до кладенците.

Не по-малко от 20 %от земетресенията през последните години в Оклахома най-вероятно са свързани с добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване, се посочва в проучването, публикувано в Science.

От началото на годината в Оклахома са регистрирани 240 земетресения с магнитуд 3.0 или по-висока степен, което е два пъти повече от трусовете с такава сила в Калифорния, която се смята за "сеизмичен център" на страната. В същото време до 2008 г., когато започва масовото производство на нефт и газ в Оклахома чрез фракинг, в щата е имало не повече от едно земетресение с такава сила в годината.

Учени от университета в Корнел и други институции заключават в своето изследване, че една пета от всички земетресения в щата са свързани с четирите най-големи газови сонди югоизточно от Оклахома сити. Според тях, производствените дейности в тези места може да предизвикат трусове в радиус от 35 километра.

Един от авторите на доклада, професор Джефри Eйбърс от Колумбийския университет изключва сеизмичната активност в Оклахома да е резултат от естествени процеси.

"Такъв голям брой повтарящи се земетресения не може да бъде част от естествената система."

Местни власти в САЩ и по-рано свързваха серията от земетресения с новите методи за добив на газ, въведени активно в страната през последните години. Публикуваният в четвъртък доклад за първи път дава научна обосновка на тези предположения.

Хидравличното разбиване е процес, при който се създават и доразвиват пукнатини в скалния слой, като за източник на енергия се използва течност. Самото нанасяне на пукнатини се прави чрез сонда, която прониква в скалата на мястото, където се намира находището, с цел да се увеличи екстракцията на нефт и природен газ

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини