От х:

Днес в x:

Две доживотни присъди за убийството на Анна Политковская

Московски съд постанови доживотен затвор за организатора и за извършителя на убийството на руската журналистка Анна Политковская.
Чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката на входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев - чичо на Махмудов - беше осъден като организатор на убийството.

Трима техни съучастници ще лежат в затвора между 12 и 20 г., предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.
Бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов ще прекара 20 г. в наказателна колония, а присъдите на Ибрахим и Джабраил Махмудови (братя на извършителя Рустам) са, съответно, 12 и 14 години лишаване от свобода.

Защитата на подсъдимите заяви, че ще обжалва решението.

"Следствието взема всички възможни мерки за изобличаване на поръчителя на убийството на Политковская. Предприемат се мерки за установяване на поръчителя на убийството, срещу когото ще бъде възбудено отделно дело", заяви говорителят на Руския следствен комитет Владимир Маркин.

По-рано друг от организаторите на престъплението - бившият милиционер Дмитрий Павлюченков, беше осъден на 11 години в трудова колония, след като се призна за виновен и даде показания срещу останалите обвиняеми, припомня руската агенция.

Журналистката от "Нова газета" Анна Политковская бе защитник на човешките права, известна със своята критична позиция към политиката на президента Владимир Путин, както и със своите военни кореспонденции от Чечня и Северен Кавказ, които разказват как руските военни се държат с мирното население там.

Тя бе убита на 7 октомври 2006 г. (на рождения ден на Путин), когато се прибирала в дома си.

Според някои смъртта й е по поръчка на руските власти.
Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят, а процесът срещу убийците й - един от най-шумните процеси на 21 век.

Първото дело срещу извършителите приключи през 2009 г. с оправдателна присъда срещу тримата обвиняеми, но Върховният съд отмени решението и постанови нов процес, срещу петима подсъдими.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини