От х:

Днес в x:

Кралят на Испания абдикира

Испанският крал Хуан Карлос I ще абдикира, а тронът ще бъде поет от сина му Фелипе, обяви испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от „Би Би Си”.

Предстои парламентът да внесе поправки в конституцията, с които да бъде уредено предаването на властта, тъй като то се явява прецедент в новата история на Испания.

„Уверен съм, че сега е най-доброто време промяната да се случи”, заяви Рахой, предавайки волята на монарха и допълни, че официалните мотиви за дългоочакваното решение са лични.

По-късно днес се очаква и официално изявление към нацията и от самия крал Хуан Карлос I.

Имиджът на испанската корона пострада сериозно, след като през последната година кралското семейство бе замесено в голям корупционен скандал.

През ноември 2013-а испански съд нареди голяма част от имуществото на кралския зет Иняки Урдангарин да бъде отнето, след като бившият хандбалист бе заподозрян, че като ръководител на благотворителна организация присвоил 6 млн. евро от обществени фондове и чрез данъчни измами.

Урдангарин е женен за второто дете на крал Хуан Карлос - Инфанта Кристина. Херцогът и неговият бивш бизнес партньор Диего Торес са заподозрени в източване на средства, предоставени от регионални правителства за Института „Нус” с цел организиране на спортни събития. Смята се, че част от парите са свършили в компании, контролирани от херцога, както и в офшорни сметки.

Още през януари тази година проучване на общественото мнение, поръчано от вестник „Ел Мундо", показа, че 62 на сто от испанците желаят Хуан Карлос да абкидира, а на трона да се възкачи синът му Фелипе, който според тях единствен може да възвърне доверението в институцията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини