От х:

Днес в x:

Чудо! 101 годишна прогледна след години в тъма

Д-р Тянков преглежда следоперативното възстановяване на окото

101-годишната Василка Костова Гогова отново видя белия свят след години на непрогледна тъма. Старицата бе успешно оперирана в хасковското Очно отделение, като самите лекари определяли интервенцията като експеримент. Който по невероятно стечение на обстоятелствата завършил успешно. Баба Василка вече може да вижда своята пра-пра внучка, 6-годишната Лора, което докара до сълзи майка й, внучката Дялка Паскалева от Хасково. Преди 3 години Дялка прибрала Василка от маджаровското село Златоустово, след като самотно живеещата старица ослепяла съвсем. Навръх 6-ия рожден ден на Лора вчера, Дялка решила да й подари една пълноценна, любяща и най-вече зряща баба. Защото старицата е абсолютно здрава-върви свободно, има здраво сърце, не страда дори от обичайното високо кръвно.

„От 42-години работя в хасковското Очно отделение. Това е най-старата ми пациентка. И най-невероятният случай, който съм имал“ сподели началникът на отделението д-р Теню Тянков. В екип с д-р Гергана Сгурева и оперативната сестра Катя Славова той извършва лазерна интервенция за изсмукване на презряло вътрешно перде от дясното око и поставяне на леща. „Лявото око бе необратимо увредено от десетилетия, също от презряло перде. Роговицата е бяла. Мислех, че и с това око, при същата диагноза, положението ще е подобно. Затова препоръчах на роднините да не се надяват много“, разказва д-р Тянков. За огромно изумление на всички, зад пердето окото било здраво. И баба Василка проглежда.

„Виждам руки. Хора. И нещо жълтичко – кукличка!“, радостно възкликна старицата за телевизионния микрофон пред нея. Което просълзи отново родата й.

Василка Гогова е най-старата жителка на община Маджарово. Миналата година нейната стогодишнина се превърнала в общоградски празник. Любопитното е, че по дълголетие изпреварва с поне четвърт век многобройните си роднини и наследници. „Ами не знам, в родата живеят до 70-80 години, няма други дълголетници“, свива рамене внучката. И двете деца на Василка починали, дядото се споминал през 1985-та година. За сметка на това Господ я дарил с 4-ма внуци, 7 правнуци и засега 1 правнучка, пръснати от България до Америка.

Да са живи и здрави, пожела Василка и после разкри тайната на здравето, дори за такава преклонна възраст. „Цял живот одя по овце и крави. Хапвам мляко, масълце, мръвка, закъде без мръвка и копам градината“, разказва Василка. И споделя тайната си - една дамаджанка с домашно вино, стояща от десетилетия в коридорчето на селската къща. След всяко връщане от работа в полето вдига тонуса с чаша мерло, собствено производство. И гледа винаги да е до хора - свои и чужди. А всички я обичат като своя.

Това е второто поредно „чудо“ в Очно за последните 3 дни. Първото невероятно оздравяване се случило на Анка Арсова от село Нова Надежда. Преди три дни отплеснала се тел от асмата пробива лявото й око, което почти изтича. След спешна операция обаче днес жената проглежда с него. Пред невярващите погледи на лекарите, Анка брои пръстите на ръцете, различава без проблеми цветовете по дрехите и проследява всяко движение.

Както казват в Очно, никога не е късно да видиш чудо.

Г.Христов

Баба Василка вече може да види семейството си. До нея е внучката Делка
Окото се оказало здраво зад пердето
Началникът на Очно д-р Тянков заяви, че това е най-невероятното възстановяване на пациент в кариерата му
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини