От х:

Днес в x:

Спецове: Очаква се нашествие от кърлежи, един почина

В не малко случаи кърлежите предизвикват инфекции

Очаква се нашествие от кърлежи, заради климатичните условия тази година, алармираха специалисти. Зимата беше сравнително топла и многото мишки, са благоприятствали за развитие на популацията.

Пловдивчанин стана първата жертва на кърлежите тази година. Мъжът е починал от кримска-конго хеморагична треска, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

По данни на хасковската РЗИ е издадено предписание на общината за пръскане срещу кърлежи. Според наши читатели из града имало поставени табели, че е извършено.

Според специалисти някои фирми по градовете разреждат разтворите, при това многократно, което е по-евтино и екологично, но неефикасно. Заради това здравните инспетори трябва да следят „под лупа” действията им.

Колкото по-рано се свали кърлежът, толкова e по-добре. Затова е необходимо, когато излизате на разходка, след това да се огледате. Освен това е препоръчително да не се ходи сред тревните площи, особено в градовете. Най-големият риск е сред парковете в градовете, където има бездомни кучета. Сред природата е по-малко опасно, смятат еколозите.

Препоръките за премахване на кърлежи са много, а някои от тях дори противоречащи. По думите на медици кърлежът се хваща с пинцета под коремчето и се вдига нагоре, перпендикулярно на кожата, без да се върти или маже с олио. Най-добрия вариант е да се потърси медицинска помощ.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини