От х:

Днес в x:

Пчелари: Пръскайте, но до 10.30 часа, иначе убивате пчелите

Пръскането срещу вредители трябва да става най-късно до 10.30 часа. Не можем да държим пчелите затворени до по-късно, защото ще измрат. Това предупреди шефът на областния пчеларски съюз в Хасково Тошо Тодоров. Той обясни, че затварянето в кошерите има определени изисквания и ако ги нарушат и удължат срока, пчелите са застрашени от измиране. Изявлението му е по повод започващото от утре пръскане срещу гъботворка в община Хасково, за което предупредиха от лесничейството. То ще продължи до 1 май, а използваните препарати са „Димилин“ 480 СК и „Акарзин“. Ще се третират землищата на селата Конуш, Орлово, Стамболийски, Малево, кв. „Болярово“ в гр. Хасково и лесопарк „Кенана“.

Тодоров обясни, че са се срещнали с представители на община Хасково и са се разбрали пръскането да става по график, който няма да умори пчелите. От бранша обаче предупреждават колегите си от станалите райони да съгласуват с лесничействата времето за пръскане, за да не се стигне до унищожаване на пчелни семейства.

Тодоров призова колегите си пчелари, които не са актуализирали телефонните си номера в браншовата организация, да го сторят, за да може да бъдат предупреждавани при подобни събития.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини