От х:

Днес в x:

Светът разполага с над 17 200 ядрени бойни глави

Към януари миналата година в света е имало общо около 17 270 ядрени бойни глави, приблизително 4400 от които са били разгърнати.
Това показва годишното изследване на шведския Международен институт за изследване на мира (СИПРИ), публикувано на неговия сайт, предаде БТА.

С най-много ядрени бойни глави е разполагала Русия - общо 8500, 1800 от които разгърнати. Съединените щати са имали 7700, 2150 от които разгърнати.

На трето място, с приблизително 300 ядрени бойни глави, е била Франция. Едва около 10 от тях обаче са били разгърнати.

Китай е четвърти с 250 ядрени бойни глави. Нито една от тях обаче не е била разгърната.

Великобритания е пета с 225 ядрени бойни глави. Цели 160 от тях обаче са били разгърнати.

Това са петте официални ядрени сили. Те съответно са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН с право на вето.

Следват неофициалните ядрени сили, за които няма точни данни. Пакистан има между 100 и 120 ядрени бойни глави. Индия разполага с между 90 и 110. За Израел се смята, че притежава около 80 ядрени бойни глави. Не се знае колко от зарядите на тези три страни са разгърнати.

За Северна Корея има предположения, че разполага с между 6 и 8 ядрени бойни заряда. Те обаче не са потвърдени.

СИПРИ прави уговорката, че всички числа са приблизителни и датират от януари 2013 г.

Светът е похарчил миналата година за военни цели 1750 милиарда долара (над 1250 милиарда евро), показва изследването.

"Нововъзникващите пазарни икономики и развиващите се страни... продължават да увеличават неумолими военните си бюджети", подчерта СИПРИ в комюнике. В текста се посочва, че "макар в някои случаи (нарастването на разходите за отбрана) да е естествена последица от икономическия растеж или отговор на реални нужди в областта на сигурността, то в други случаи то представлява разхищаване на приходите, получени от природни ресурси, (и е) дело на авторитарни режими или (последица от) появата на регионални надпревари във въоръжаването".

Трите държави, които следват САЩ в класацията (Китай, Русия и Саудитска Арабия) са сред 23-те страни, които са увеличили повече от два пъти бюджета си за отбрана от 2004 г.

Китай е похарчил през 2013 г. за отбрана със 7,4% повече средства в сравнение с предходната 2012 г., или 188 млрд. долара.

Русия е увеличила своите военни разходи с близо 5% до 87,8 милиарда долара.

Саудитска Арабия е увеличила разходите си с цели 14% до 67 милиарда долара, като се е придвижила от седмо до четвърто място в глобален мащаб, изпреварвайки държави като Франция (на 5-о място) и Великобритания (на 6-о).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини