От х:

Днес в x:

Бил Гейтс революционизира тоалетната

Blue Diversion е тоалетна без отпадъци, която използва минимално количество вода за сметка на авангардна система от филтри

Проект, спонсориран от фондацията на Бил Гейтс, приключи със създаване на екологично чиста тоалетна. Blue Diversion Toilet е предназначена за използване в горещите страни на Африка и Азия, в които има сериозни проблеми както с чистата вода, така и с канализацията.

На практика, това е тоалетна без отпадъци, която използва минимално количество вода за сметка на авангардна система от филтри. След промиване на раковината с вода от специален барел, отпадъчните продукти преминават през разделителна система на няколко нива.

На първия етап се осъществява разделяне, при което фекалната маса става единна субстанция и се отделя от водата. След това водата постъпва в система за филтриране на няколко нива, обеззаразява се и се връща в барела, откъдето може да се използва повторно.

Blue Diversion разполага с пет такива капсули. След един цикъл капсулата се изважда и почиства. Остатъчният продукт може да се използва за наторяване на почвата в селскостопанските райони.

Човешката урина също минава през система на филтриране и отделяне от водата. След това се изпарява в реактора и превръща в твърдо вещество, което се насочва към камерата за отпадъци.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини