От х:

Днес в x:

Създават единен регистър за хората с психични заболявания

Единен регистър за хората с психични заболявания ще бъде създаден през есента тази година като част от програма на здравното министерство, каза здравният министър Таня Андреава пред „Хоризонт".

Регистърът ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм. Ще бъдат отпуснати около 15 милиона лева за репродуктивно и психично здраве. За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група, поясни Андреева.

Сдружението на общините е представило списък на общинските болници, които трябва да бъдат подпомогнати.

Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова обясни, че този списък съдържа 51 болници в същия брой общини, но те обслужват и съседни общини. Успяхме да се договорим с министерството единият от исканите критерии - за отдалеченост от областната болница, да е повече от 40 километра. Гледа се и възрастовата структура на населението и безработицата, уточни Чавдарова.

Тя допълни, че има още 7 болници, които не са намерили място в списъка, но трябва да се намери възможност и те да бъдат подпомогнати.

Програмата на правителството има фокус върху общинските лечебни заведения, особено по-малките и в трудно достъпните региони. Аз мога да поема ангажимента, така че тези 7 лечебни заведения ще бъдат част от списъка, каза в отговор министър Андреева.

Тя допълни, че методиката, по която болниците ще получават субсидия, ще е за спешна помощ, т.е. държавата ще доплаща за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини