От х:

Днес в x:

Контакти причиняват токов удар

Китайски контакти, които могат да причинят токов удар, бяха изтеглени от Комисията за защита на потребителите. Единият вид контакти имат пет гнезда, комбинирани са с двуполюсен щепсел и се предлагат в опаковка по 12 броя в бяло, синьо и червено, уточниха от КЗП. Марката им не е известна, но имат трайна маркировка: MADE IN CHINA 250V 6A~.

Изследването им е доказало, че те не отговарят на основни изисквания за защита срещу поражения от електрически ток. При директен допир на опасните контакти съществува опасност за пряк контакт с части под опасно напрежение заради щепсели, свързани към изделието.

При индиректен допир пак е възможно да се стигне до опасна ситуация в следствие прекъсване на защитната верига на уреди с клас на защита I при присъединяването им към захранването с помощта на изделието, пишат от Комисията за защита на потребителите. Другият вид опасни контакти, които са спрени от продажба, са с три гнезда и отново комбинирани с двуполюсен щепсел. Тяхната марка е JIN YANG и имат трайна маркировка: YIK SNI 16A 250V. Рисковете при употребата му са същите като тези на предишния.

КЗП спря от продажба и детски дрешки - болеро и спортно горнище.
Те са опасни заради функционални връзки около врата, чиито свободни краища крият потенциален риск от нараняване или задушаване на детето.

Източник: http://www.vsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини