От х:

Днес в x:

ОАЕ отменят визите за 12 страни от ЕС, сред тях и България

Обединените арабски емирства отменят предсрочно, от 15 март, визите за гражданите на 13 страни от Европейския съюз, сред които и България. Другите 12 държави са Унгария, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония, съобщават от МВнР на Обединените арабски емирства, цитирано от РИА Новости и БТА.

Гражданите на останалите 15 страни от Европейския съюз вече пътуват до ОАЕ без визи.

"Това решение ще помогне за развиване на политическите отношения с държавите от ЕС, а също и за укрепване на икономическите връзки и за ръст на стокообмена", се казва още в съобщението.

В текста се изразява надежда, че отпадането на визите ще доведе до ръст на чуждестранните инвестиции и увеличаване на туристическия поток. Очаква се в скоро време Европейският съюз на свой ред да отмени шенгенските визи за граждани на ОАЕ.

Европейският парламент гласува в подкрепа на такава мярка на 27 февруари. От тази година Великобритания, която не е част от Шенгенското пространство за свободно движение, опрости значително процедурата за издаване на визи на гражданите на четири арабски държави, сред които и ОАЕ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини