От х:

Днес в x:

Русия изстрелва ракета, Путин обвинен в лъжи

Русия съобщи, че е извършила пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в момент на високо напрежение в международните отношения покрай окупирането на Кримския полуостров и заплахата за изпращане на руска армия в Украйна.

По-рано САЩ обвиниха Русия в "акт на агресия" по повод разполагането на войски на украинския полуостров Крим.

Президентът Барак Обама заяви, че твърдението на руския лидер Владимир Путин, че няма войски в Крим "не може да заблуди никого" и, че Русия няма право да нахлува в Крим.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който посети Киев, похвали сдържаността, проявена от новото правителство.

Москва на практика контролира Крим, където напрежението продължава да бъде високо.

Войници в руски униформи заобиколиха украински военни бази и други важни обекти, докато два украински бойни кораба са блокирани от руснаците в пристанището на Севастопол.

Във вторник премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че са проведени предварителни преговори между руски и украински министри. Той ги окачестви като "първи стъпки".

Яценюк заяви, че няма причини руските войски да бъдат в Украйна. Киев продължава подготовката за изграждане на нови отношения с Москва, заяви премиерът.

По-рано Путин каза, че в Украйна "цари хаос" и на власт са "националисти и антисемити", поради което Русия има правото да защитава руските граждани в тази страна.

Обама обаче заяви от своя страна, че извеждането на руските войски от техните казарми в Крим не е предизвикано от загриженост за руските граждани, а от това, че "Русия иска да окаже натиск върху съседна страна".

Международното право не може да работи по този начин, заяви той.

В Киев Кери също така отхвърли твърденията на Путин, че руски войски не са разположени в Украйна.

Мисля, че е ясно, че Русия направи всичко, за да създаде претекст, за да може да извърши ново нахлуване, каза той.

Русия говори за рускоезично малцинство, което е под обсада...Те обаче не са под обсада. Не може да нахлуваш в друга страна и да диктуваш какво искаш с дулата на оръжията, заяви той.

Кери каза това след разговори с временния президент Олександър Турчинов и с премиера Яценюк.

Той похвали властите в Киев за "отговорното отношение и призива за спокойствие, за да не бъдат предизвикани провокации".

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини