От х:

Днес в x:

7 °C

Ухапване от алигатор лекувано по клинична пътека у нас

Когато страната ни е въвела клиничните пътеки през 2001 година, по които и към момента се плаща на болниците, сме имали отделна пътека за лечение на ухапване от алигатор. Това е един от парадоксите при въвеждането на австралийския модел на финансиране в здравеопазването, обясни пред Дарик един от най-добрите гастроентеролози в България - проф. Никола Григоров. Специалистът призна, че основите на здравната реформа са положени от едни недостатъчно компетентни „бели момчета с къси панталонки" и това на по-късен етап се е превърнало в предпоставка за допускането на множество грешки. Една от тези грешки според Григоров е превръщането на болниците в търговски дружества. Проф. Григоров определи бордовете на директорите в болниците като бутафорни. Според специалиста от тях нямало никакъв смисъл, след като директорите на лечебните заведения така или иначе се избирали от Здравното министерство. „С тази пътечна клинична медици лекарите се въвлякоха в едно ограничено финансиране от един кмет, доктор, който стана министър. Тогава, когато започнаха да се правят реформи, в Министерство на здравеопазването се разхождаха едни бели момчета с къси панталонки. Не знаеха езиците, нямаха достатъчно компетентност. Тези хора решиха по този австралийски модел да направим медицина с клинични пътеки. До такава степен, че в нашите клинични пътеки имаше болест „ухапване на алигатор". Имаше такава пътека. И ние бавно и постепенно започнахме да реформираме, да се блъскаме в тази сфера, да правим търговски дружества и още много, много други грешки. Сега няма излизане", обясни проф. Григоров. Като друг основен проблем в системата специалистът посочи фактът, че младите ни лекари още от трети курс на своето обучение се подготвят да отидат да работят в чужбина. „Те си знаят в даже в коя държава ще отидат. И учат съответния език. Ето как е в Дания: Когато влезеш в университета, теглиш едно номерче. След като завършиш, се тегли лотария и номерчето ще каже къде ще отидеш да работиш през следващите три години - където ти се падне. Може да бъде в Копенхаген, може обаче да отидеш и в Гренландия. Трябва да излезем от тази андрешковска хитрост - да не обръщаме внимание на масовата култура", допълни проф. Григоров

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
19 ное 2019
Последни новини