От х:

Днес в x:

Слънчогледът двойно по-евтин, олиото не мърда

Двойно по-евтино в сравнение с миналата година се изкупува слънчогледът тази година. При средна цена на борсите през 2012-а от 950 лева за тон, офертите тази година са за около 500 лева. Което е парадоксално при ниските добиви заради сушата това лято. В масива край Гарваново днес започна жътвата на слънчогледа, а добивите се движат между 180 и 190 килограма от декар. Това заяви Тенчо Тенев, шеф в „Клас 95“, който е сред големите арендатори в региона. Фирмата тази година отглежда около 5000 дка слънчоглед.

„Става дума за ранния слънчоглед, при късния очакваме още по-ниски добиви, в рамките на 160-170 килограма, защото той беше по-засегнат от сушата“, уточни Тенчо Тенев. Самият той не може да си обясни двойно по-ниската изкупна цена при малък добив, защото в пазарни условия би трябвало да е обратното. Единственото разумно обяснение е картелирането на пазара, както е при захарта, горивата, и други сектори.

„Възможно е леко поевтиняване на олиото, когато тазгодишната реколта влезе в производството“, смятат производители. Според тях обаче не може да се очаква двойно поевтиняване, въпреки двойно по-ниската цена на суровината.

Един литър олио се получава средно от 3 кг. слънчоглед. Начисляват се обаче и останалите производствени разходи като горива, труд, транспорт. Така цената на литър олио в магазина става средно 2.50 – 2.70 лв.

Според търговци пък намаляването на цената на мазнината едва ли ще се случи. Виждали сме го при горивата, при захарта, къде ли не, посочват те.

Тодор Кръшков

Тенчо Тенев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини