От х:

Днес в x:

Откриха 1 тон пилешко със салмонела в Перник

Инспектори от Агенцията по безопасност на храните са открили салмонела в 1 тон пилешко месо и разфасовки. Заразеното месо е намерено в преработвателно предприятие, което е закупувало суровината от голям производител.

При рутинната проверка са установени два серотипа салмонела - Salmonella Derby и Salmonella Infantis, които са нископатогенни.

Това означава, че дори такова месо да бъде консумирано от хората, малко вероятно е да се проявят някакви симптоми, отбелязват инспекторите.

Ако все пак бъде консумирано заразено с бактерията месо, това предизвиква повръщане и диария.

До момента обаче няма данни в търговската мрежа да има от пилешкото със салмонела.

Дветете фирми се намират на територията на Перник и Стара Загора.

Няма замърсяване със салмонела на птици във фермите и месодобивното предприятие от Стара Загора, а има вторично замърсяване в преработвателно предприятие, собственост на "Вланел" ЕООД - Перник (месото е било замърсено по пътя към преработващото предприятие - бел.ред.), стана ясно по-късно.

На фирмата преработвател са наложени административни санкции съгласно Закона за храните, уточниха от агенцията по храните.

"Най-важното за потребителите е, че няма налични количества на пазара от птичето месо със салмонела, всичко е възбранено. На предприятието е съставен акт. То е затворено и са предприети всички мерки по почистване и дезинфенкция още миналата седмица.”

Това каза на брифинг д-р Венцеслава Тасева, изпълнителен директор на Агенцията по безопасност на храните.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини