От х:

Днес в x:

11 °C

Лекар специализант в България: Плащаш за да лекуваш

Д-р Гергана Згурева

Българските специализанти по медицина масово бягат в чужбина, защото не могат да издържат на ангарията в България. Не стига, че учат 6 години за да станат лекари, но за да имат право да практикуват са задължени да специализират още минимум 3 години/за джипита/ и 4 години за взимане на специалност. При това – без пари. Нещо повече, ако не са държавна поръчка/много рядка и липсваща за доста специалности/ те си плащат, за да имат привилегията да работят. В същото време в чужбина един специализант взима 3 000 евро заплата, по свидетелство на хасковски специализанти в Германия и Испания. И за да се завърши парадокса - много болници не предлагат места за специализанти. Допреди 3 години така бе и в Хасково, но в момента в областната МБАЛ работят 20 /двадесет/ млади лекари. За трудния и понякога невъзможен път към статута на истинския лекар разговаряме с Гергана Згурева - специализант в хасковското очно отделение.

Гергана е от Хасково. Родена е през 1983-та година. Завършила е медицина в Стара Загора през 2009-та година. 1 година работи в димитровградската „Света Екатерина“ поради липса на места в Хасково. После идва в областната болница.

Гергана, на какви условия работи един специализант в Хасково?

-На каквито и навсякъде. Ако не си държавна поръчка, си плащаш за специализацията. В моя случай-по 180 лв всеки месец. Така, докато болницата не ти предложи трудов договор, но това става само ако има свободен щат. От 1 година работя на договор. 

Колко получаваш ако не е тайна? 

-Около 500 лв. Толкова взимам, заплатата бруто сигурно е повече. 

И от тях всеки месец по 180 лв за честа да работиш като лекар... 

-От известно време не е така. Хасковската болница се погрижи млади специализанти да имат достъп до европейската програма „Повече възможности за младите лекари“. Чрез нея, в рамките на 15 месеца се обучаваме без такса. Програмата я поема. 

С други думи става поносимо. Не ти ли се иска да взимаш повече? В чужбина например... 

-Иска ми се да работя в България и по-специално с този екип в тази болница, която направи толкова за мен. Но ако не мога да си нахраня детето, естествено, че ще опитам навън. Това е дилемата пред всички от моето поколение, много от които са вече зад граница. 

Какви отговорности поема един специализант. Поставяш ли диагнози? 

-Правя изследвания, поставям диагнози. Всичко става под контрола на ръководителят ми. Той носи отговорността. Но на нас се разчита. 

Би ли се доверила на собствените си познания ако трябва да си прегледаш детето? 

-Абсолютно. За други болести бих се обърнала към специалисти. Но за зрението съм сигурна в себе си. 

Ще имаш отговорната задача в събота да изследваш децата на Хасково, заедно с доказан специалист като доктор Данчева. Всъщност от какво ще ги пазите? 

-От нещо на което напоследък почти не се обръща внимание. Проблеми със зрението в най-ранна възраст. Най-често срещаните са кривогледство и амблиопия, така нареченото „мързеливо око“. Знаете ли, по-рано тези изследвания са били част от здравната карта на всяко дете. Децата са се изследвали периодично при лекари на 3-6 месеца и при най-малкото съмнение се изпращат на офталмолог. Сега подобно изследване е отпаднало по Каса. Трябва лекар да те насочи с направление за специалист. Но ако има дефицит на направления/ периодично. Б.А./ , изследване не се прави. А специално мързеливото око трябва да се хване и лекува до 6 годишна възраст. После става необратимо. 

Какво е мързеливо око?

-Най-общо казано, едното око е по-развито от другото. Това което не вижда добре, не изпраща импулси към мозъка. С времето тази ситуация довежда до трайна разлика в способностите на очите да виждат. За разлика от кривогледството, родителите няма как да разберат че има подобен проблем при дечицата. Пък те са още малки за да съобщят за проблема. Ако въобще разбират за него, понеже това е вродено и се развива бавно, а децата нямат база за сравнение. 

И все пак, как родителите могат да заподозрат че има нещо такова. Не може да няма начин.... 

-Ами ако децата гледат телевизора от много близко разстояние. Или компютъра. Като рисуват, се надвесват много близко над блокчето. Все пак, важно е да се отбележи, че не всички деца които гледат отблизо телевизор са на път да развият мързеливо око. Трябва да го диагностицира офталмолог. 

Какво е лечението? 

-Оперативно, с очила, консервативно. 

Какво ще рече „консервативно“ ? 

-Примерно на детето се закрива едното око за известен период от време, за да се стимулира другото да навакса изоставането. Всичко е много индивидуално. Бих искала обаче да успокоя родителите, че изследването ще се направи с най-модерната за момента техника. Единственият в Хасковско апарат plusoptix/плюс оптикс/. Методът на изследване не е контактен, така че малките няма да се боят, нито ще се дърпат. Апаратът извършва пълен набор очни изследвания-диаметъра на зеницата, междузеничното растояние и т.н. Открива всички видове аномалии- кривогледство, мързеливо око, вродена катаракта и др. При съмнения за нещо, на децата ще се правят допълнителни изследвания. Целта е да помогнем. 

Последно. Има ли време за пълноценен личен живот или кариерата е на първо място. 

-Всеки който е отдаден на работата си ощетява до известна степен личния си живот. Мъжът ми е лекар, така че разбира ситуацията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини