От х:

Днес в x:

Божков: Използваме всички държавни лостове по проблемите на превозвачите

Всички лостове на държавата до момента са използвани за постигане на разбирателство с Турция. Това каза изпълнителният директор на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Валентин Божков пред „Фокус".

 Той разясни, че Турция е въвела изискване за недопускане на турска територия на автомобили над 20 години. Оказа се, че се касае за автомобили, използвани за търговски цели, т.е. за товарни автомобили, микробуси, т.н., но не и за леки коли, което беше притеснителното. Това е изискване, което те са въвели преди година и половина, но едва днес започнаха да го прилагат, допълни Божиков.

Според него това в момента не е проблем. „Проблем е блокирането на границата на ГКПП „Капитан Андреево" и на ГКПП „Лесово". На „Лесово" изпратихме наш представител, който си тръгва и отива на „Капитан Андреево", отделно министър Кръстев е изпратил от София представители от Агенцията да отидат на „Капитан Андреево", както и миналия път", каза Божков.

Той поясни, че министърът на транспорта Кристиан Кръстев е поискал спешна среща с турския посланик и е сезирано Министерство на външните работи. Днес са водени разговори с българския посланик в Анкара и той е предприел необходимите действия. Министърът в момента се занимава с този проблем тук в София. Няма смисъл да се ходи на границата, защото в момента е по-полезен тук, каза Божков.

„Знаем какво имат като проблем превозвачите, подкрепяме техните искания и стоим зад тях. Заради това и министърът на транспорта е поискал среща и толкова активно се работи по въпроса. Една среща между двама министри не се прави от днес за утре – това е проблемът", каза още Божков. Изпраща се информация за ситуацията до Европейската комисия, осъществяват се връзки със секретариата на СЕМТ в Париж. Установени са контакти със Сърбия, която също е имала подобни проблеми. „При положение, че имаме една папка с имейли, на които не е отговорно от турска страна, мисля, че няма кой да вини превозвачите, че си изпускат нервите", заяви Божков.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини