От х:

Днес в x:

Спортист №1 на Хасково заловен с допинг, вадят го от спорта за 2 години

Ростислав Петков постави един от световните си рекорди в зала "Дружба"

Двукратният спортист №1 на Хасково Ростислав Петков е заловен в употреба на забранени стимуланти и изхвърлен от силовия трибой за 2 години. Заедно с него гори и хасковлията Здравко Сарафимов, който също бе №1 на Хасково през 2009 и 2010-та година. Петков пък печелеше приза през 2011-та и 2012-та. Освен 2-годишната дисквалификация, двамата са глобени-Петков с 1500, Сарафимов – с 1000 евро, съобщава официалният сайт на световната федерация по силов трибой. Двамата са и единствените българи измежду изловените стотици атлети през 2012-та година. Наказанието им изтича на 5-ти декември 2014-та година.

Засечката е станала миналата година през ноември, на световното първенство по силов трибой в Пуерто Рико. Там Петков стана световен шампион в трибоя в категория до 74 кг, като победи непобеждавания дотогава поляк Ярослав Олех! Нещо повече, свищовлията, който се състезава за хасковския клуб „Бяла Мечка“ закова световни рекорди при вдигането от лег - 241кг и при тягата 327,5кг.Именно тези му постижения му гарантираха първото място в класацията за спортист №1 на Хасково. На същото първенство, Здравко Сарафимов в 93кг. кат стана 3-ти с 945кг трибой. Той стана световен вицешампион на тягата с резултат от 337,5кг. Сарафимов бе №2 в „спортист на годината“.

Атлетите са дисквалифицирани не само от международни, но и от състезания в България, уточниха от Българската федерация по силов трибой. „Въпрос на чест е да върнат спечелените награди през миналата година, включително и спечеления приз за №1 на вашия град“, каза пресаташето на федерацията Диан Ганчев. От БФСТ са разочаровани от двамата, защото смятат че постъпката им хвърля петно върху техния спорт.

Макар че и двамата са състезатели на един треньор, няма да има последствия за наставника Живко Архондев. „Всеки състезател подписва декларация, че носи лична отговорност ако го заловят с допинг“ уточни Ганчев.

Потърсен за коментар, реномирания хасковски треньор Живко Архондев заяви, че за пръв път чува за това. По думите му, той не е бил уведомяван от федерацията за скандала, а това било задължително.

Г. Христов

С наградата за спортист на Хасково
Хасковлията Здравко Сарафимов бе №1 на града за две години
С купата за "най-добър"
Живко Архондев с едно от многото му признания, заради успехите на възпитаниците си
Списъкът на наказаните. Измежду стотици имена, двама са българи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини