От х:

Днес в x:

Топкитарист огласи галерията в Хасково

Виртуозният китарист Шандор Мещер свири за Хасково снощи.

Унгарецът, който е сред най-дейните в света изпълнители на класическа китара, изсвири част от репертоара си, в който има музика от преди 600 години в Градската галерия „Атанас Шаренков“.

В града на Богородица унгарецът пристигна от Международния конкурс за класическа китара в Кюстендил, където е журирал изпълненията на над 400 музиканти.

Мещер е популярен с избора си на галерии, църкви и дори селски площади, защото роботи под мотото “Музиката трябва да е достъпна за всички“, каза при представянето му джазменът Димитър Русев -Мутата. По негова  покана Шандор Мещер свири в Хасково, а тази вечер /9 април/ ще представи музиката си и в Димитровград. По-късно мизукантътъ имаучастие и в Стара Загора, след което заминава за концерти в Сърбия и Македония. Турът му у нас е част от априлската програма на Унгарския културен институт. Освен изпълненията на китариста, посетителите на градската галерия видяха и снимките в изложбата на студентите-фотографи от MOME Masters от Университета по изкуства „Мохоли-Над” в Будапещ.





Преди презентацията на гостите от Унгария, директорът на галерията Татяна Форева откри и новата постоянна експозиция в реновираното културно средище. Тя включва около 50 творби-живопис и скулптура на повече от 30 автори, като някои от тях са работили и живели в Хасково. Част от картините се вадят за първи път пред публика.

Сред по известните автори са Илия Петров, Златьо Бояджиев, Димитър Иванов - Лицо, Георги Божилов-Слона, един от скулптурите на монумента на Св. Богородица в Хасково- Петьо Александров, както и Юри Буков.

Представени са също Михалис Гарудис с картината „Мотив от вечността“ от 1940 година и популярния с големия си формат картини Димитър Буюклийски. Техните творби са поставени във фоайето на художествената галерия. В първата лява зала пък са подредени творбите на старите майстори.

Постоянна експозиция е в част от галерията, останалото пространство ще се ползва за гост-изложби.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини