От х:

Днес в x:

2200 вече наясно дали ги пързаля работодателят

Близо 2 200 хасковлии вече имат персонален идентификационен код /ПИК/ от Националната агенция за приходите. С него може да се проверява дали е регистриран трудовия договор на лицето, върху какъв доход го осигурява работодателят му и дали същият прави редовно и в срок вноски за Допълнително задължително пенсионно осигуряване /ДЗПО/.

В края на 2012 година стана възможно с ПИК клиентите на НАП да „виждат” индивидуалните си данъчно-осигурителни сметки и така да имат информация за данъците и осигуровките, които дължат. Това бе направено заради въвеждането на единната сметка, по която вече се плащат всички задължения към бюджета и съгласно която средствата се разпределят според датата на тяхното възникване.

Персоналният идентификационен код /ПИК/ се издава безплатно в офисите на НАП по постоянен адрес. Необходимо е само да се подаде Заявление за ползване на електронни услуги чрез ПИК, след което системата автоматично генерира уникален 12 цифров код, който се издава на лицето в момента.

От офиса на НАП в Хасково препоръчват на клиентите си да следят данъчно-осигурителните си сметки и при възникнали въпроси или неуточнени суми да търсят служителите на администрацията. Специално за тази цел, в офиса вече функционира обособено гише за спешно съдействие.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини