От х:

Днес в x:

Проекти на ESCOM чакат с години за подпис

Днес Шени Делчева и Росен Пеянков показаха папките с проекти

Очакваме от Общината да изпълни ролята си, както е обещала през следващите четири месеца. За съжаление това не се е случило през последните  години, каза Шени Делчева, управител на ESCOM. На един цял рафт в централния офис са множество папки с проекти.

Всички те са съгласувани с БТК, EVN, ВиК и КАТ. Нито един одобрен от Община Хасково, затова пък с обилна кореспонденция, движеща се между съда, ДНСК и фирмата.

Имаме няколко проекта за копане, искаме да влезем под земята и изготвяме такива от седем години поне, каза г-жа Делчева. Думите и са подкрепени от обемистите папки на масата.

През септември 2008 е внесен в Общината частичен проект за кв. Орфей, отново внесен след година след нанесени корекции.

Втори, през 2008, също с всички необходими съгласувания от ул. „3 уши“ до реката и продължение по поречието и. Тогава Общината поискала от фирмата да представи становище от „Басейнова дирекция“. Оттам отговарят, че няма нужда от такова и Общината много добре знае това. Проектът отлежава без движение в Общината.

Друг проект съвместно с „Ривов елетроникс“ е внесен през декември 2008 г.. Той покрива немалък участък от града – улиците „Мадара“, „Ком“, „Стара планина“, „Еп. Софроний“, „Кавала“ бул. „Дунав“, „Васил Левски“ и др.

След като удря на камък толкова пъти, фирмата решава да влезе в каналната мрежа на БТК. Даже заплаща на Общината 8660 лв. за скици (44 бр.) на каналната мрежа на БТК. Молбата да бъдат издадени е внесена на 16.10.2009 година. Скиците са основа за проектиране, макар това да е съществуваща канална мрежа и да не е необходимо. Днес кметът Георги Иванов даже постави под съмнение съществуването и. Все пак скиците са получени от ESCOM, но чак през март 2012 г. Издаването им се случва след 2 години и нещо съдебна битка и след като кметът е глобен персонално за неизпълнение на съдебно решение, допълват от фирмата. Обаче и до момента кабелите не могат да влезат под земята. Към днешна дата съдът и ДНСК се занимават с Общината. Има издадени 3 заповеди от ДНСК на главния архитект да се произнесе по този проект. С последното писмо от ДНСК уведомяват ЕСКОМ, че не са допуснати от Общината да направят проверка по случая както им е разпоредено от началника на Южен централен район.

Всичко това е съпроводено със съответната кореспонденция. Има интересни искания към ESCOM, като това например – през март 2012 Общината иска да се докаже законността на съществуващата мрежа на БТК АД.

Изброените проекти далеч не са всички, подготвени от фирмата в съответствие със закона. За ESCOM изготвянето на проекти и изпълнението им не представлява проблем. Проблемът идва, когато съгласуваните с всички инстанции проекти опрат до съгласуване с Общината, категорични са от фирмата. И допълват, че виновното бездействие на чиновниците накрая ще остави хората без кабелна телевизия и интернет.

Haskovo.NET

Абсурдното искане което е само една от безбройните спънки
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини