От х:

Днес в x:

НАСА прати Мона Лиза на луната

Американската космическа агенция (НАСА) превърна Мона Лиза в дигитален образ и я изпрати с лазерен лъч до космическа сонда, която е в орбита около луната, предаде Юронюз. Технологията засега е нова, но скоро ще стане рутинна, твърдят експерти, предаде БГНЕС.

Лазерният импулс е бил изстрелян от инсталация в щата Мериленд и е преминал 384 400 км., преди да достигне сондата Lunar Reconnaissance Orbiter. Тя обикаля около земния спътник от 2009 г. Учените твърдят, че комуникацията чрез лазерни импулси е пробив в науката.

"За първи път някой успешно извършва едностранна лазерна комуникация на такова разстояние в космоса", твърди ученият Дейвид Смит, който работи по проекта. "В близко бъдеще този тип на комуникация ще служи като резервен вариант на радиовръзката, която използват сателитите. След време по този начин ще могат да бъдат предавани данни, много по-обемни от тези, които се предават по радиото", допълва той.

LRO е използван като пионер в опита с новия тип комуникация, защото преди да бъде изведен в орбита на борда му е монтиран приемник за лазерна информация. Учените обаче подчертават, че времето за изстрелване на лазерния лъч с информацията е от изключително голямо значение. След като сондата получава лазерното съобщение, тя го обработва, изчиства го от смущенията, които са се получили при преминаването през земната атмосфера, и го изпраща обратно на Земята по обичайния начин – чрез радиовълни.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини