От х:

Днес в x:

Баба "чукна" 103 години с шипково вино

Баба Матена отдавна не брои годините, казва, че труда я държи и след век живот /снимка: община Ивайловград/

Един от най-възрастните жители на Хасковска област „чукна“ 103 години с шипково вино. Баба Матена Зокова от ивайловградското село Ламбух е един от най-ярките образи в региона. Освен с прочутото вино от шипки, което се прави по стара рецепта и е известно още като шипковина, вековницата е популярна и с чудните си зеленчуци, които отглежда в градината си. Пъргавата столетница казва “назад„ на годините и поддържа форма именно с работата в дворчето си.

На 103-та си годишнина баба Матена посрещна и един куп гости в малката си къщурки. За да я поздравят се извървяха кметът на Ивайловград  Диана Овчарова, кметският наместник на селата Хухла и Ламбух Петър Кондузов и още много служители от Общинска администрация. Те зарадваха рожденичката торта и подаръци, тя пък ги почерпи от прочутия си шипков елексир, за който твърди, че е една от тайните на дълголетието й.

Баба Матена е родена в Голям Дервент. Дядо й, чичо й и баща й построили голяма къща там, с намерението да живеят заедно в нея. В къщата обаче живели само 3 години. По време на събитията от 1913 г. турците изгорили дома им. В размирните времена семейството й става част от похода на бежанците. Така баба Метена стига в с. Ламбух и остава тук завинаги.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини