От х:

Днес в x:

НАСА пусна видео ”Защо светът не свърши вчера”

Национално управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) пусна в Youtube видео "Защо светът не свърши вчера".

Учените от НАСА казват, че слуховете в социалните медии и интернет за преждевременната гибел на Земята са били породени от неразбиране на древния календар на маите, който свършва на датата 21 декември 2012 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е само краят на един цикъл и началото на нов. Това е същото като на 31 декември - календарът ни свършва, но нов календар за следващата година започва на 1 януари", заяви Дон Йоманс, ръководител на програма на НАСА за изследване на близки до Земята обекти, в друго видео в Youtube.


Според историята, разпространявана по интернет, огромна планета, наречена Нибуру, приближава към Земята и ще причини гибелта й.

"Ако това беше така, ние отдавна щяхме да сме я видели, а ако беше невидима някакси, щяхме да видим влиянието й върху съседните планети. Хиляди астрономи, които наблюдават нощното небе непрекъснато, никога не са я виждали", посочи Йоманс.
 
Колкото до въпроса дали НАСА крие опасността, за да предотврати масова паника, ученият отбелязва: "Можете ли да си представите хиляди астрономи да пазят една тайна от обществеността в продължение на години?"

По-ранна ваканция

В десетки училища в американския щат Мичиган коледната ваканция започна по-рано поради страх от настъпването на "края на света", съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на американски медии. Вчера поради тази причини на училище не отидоха хиляди деца. По думите на местните власти, "разпространяваните слухове за края на света разсейват учениците и дезорганизират учебния процес". Именно поради това било взето решение учебните заведения да затворят врати не на 24 декември, а няколко дни по-рано.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини