От х:

Днес в x:

Клатещи ел стълбове готови да изпържат „Гара Движение“

Стълбът над къщата на Ники Драгиев ще падне всеки момент

Силно наклонени електрически стълбове всеки момент ще се стоварят върху къщи, дворове и коли на хасковската улица „Гара Движение“ в квартал Изгрев. Заради силния наклон, някои стълбове са почти пречупени и се клатят дори от лек натиск с ръка. Държат се изцяло на жиците си. Опънати до максимум, кабелите се късат при всеки по силен вятър. Късите съединения са ежедневие, а променливото напрежение вече е изгорило десетки телевизори, ДВД-та, перални, компютри и др. Но това не е най-лошото. 

Стълбът до къщата на Николай Драгиев е пред падане върху самата къща. Друг стълб пък е надвиснал застрашително над тясната и никога не асфалтирана уличка. При падане ще я прегради по цялата и ширина ведно с десетките кабели, за които е закачен. Почти всички ел стълбове по улицата са като кулата в Пиза - наклонени под различни ъгли и готови да паднат върху хората. Кулата обаче стои от стотици години, а тези стълбове вероятно няма да изтраят тазгодишния сняг. 

Няма и никаква индикация нещата да се оправят. От EVN отказват да се занимават с проблема, защото стълбовете били в частни имоти, а и самите стълбове и жиците на тях също били частни, разказва Николай Драгиев. Стълбовете са поставяни отпреди 30 години с парите на тогавашните собственици на вилите и може би наистина са частни. „Защо тогава не ми плащат наем? Използват ги за да пренасят ток за останалите си абонати“ чудеше се Драгиев. Излиза, че EVN ползва заварената мрежа за печалби, но отказва да я поддържа защото не била тяхна. Абонатите трябвало сами да си купят стълбовете, които излизат доста солено-750 лв без ДДС. А това може би няма да е цялото плащане. От пресслужбата на дружеството потвърдиха ситуацията, като дадоха интересно обяснение, какви са ангажиментите им. Ако стълбът падне, сам, EVN се ангажира светкавично да възстанови тока на хората. Тоест, да постави нов стълб и го свърже към абонатите. Текущата поддръжка и превантивна дейност обаче не е тяхна работа, а на собствениците. EVN е готово да предостави техническа консултация на всеки. Излиза, че дружеството ще се намеси при проблем, но не и да го предотврати. 

Кварталът има улична регулация от 2010 година. Като всички хасковлии изгревци искат да имат достъп до нормален ток и вода. В действителност, нямат и двете. Електричеството обичайно е на 120 волта, водата я няма, за канализация да не говорим. По-рано все пак имало питейна вода макар и със слабо налягане. Идвала за малко вечерта и рано сутринта разказват Драгиев и комшията му Тодор Донев. Обаче ВиК констатирали кражба на вода от един от „Гара Движение“. Резнали го и...обезводнили още 10-на къщи.

Контрастът е обичаен за „Изгрев“. Дали заради регулацията или заради имотни жители, от двете страни на „Гара Движение“ има поставени нови електрически стълбове. На някои места има вода с достатъчно налягане, на други няма хич. Упорито се шушука, че в квартала живеела хасковска депутатка и затова нейният район бил облагороден. Хората от „Изгрев“ не протестират срещу имотните си съкварталци нито са настроени зле към тях. Но посочват, че всички са в регулация, тоест граждани. А нямат нищо от привилегииге на града - асфалт, ток, вода. Имат само задълженията му - да плащат местните данъци и такси.

Г. Христов

Стълбът се крепи само на жиците
Клати се с една ръка
Друг пък е наклонен над оранжерия
Жиците задържат друг, току над улицата
"Изпържените" жици са повсеместно явление
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини