От х:

Днес в x:

В Русия почитат паметта на убитата журналистка Анна Политковская

С възпоменателни митинги в Москва и Санкт Петербург днес ще бъде почетена паметта на журналистката от вестник "Новая газета" Анна Политковская. Преди шест години тя беше застреляна пред дома й, като престъплението все още не е разкрито.

Убийството на Анна Политковская на 7 октомври 2006 г. предизвиква силни реакции в цял свят. В своите репортажи тя разобличаваше политиката на Кремъл по време на чеченския конфликт и открито критикуваше властите за нарушаване на човешките права. Организаторите на митинга в Санкт Петербурт предлагат една от улиците на града да носи името на Анна Поритковская. Според тях журналистката има огромен принос за развитието на демокрацията и гражданското общество в Русия.
Разследването на нейното убийство от години не може да стигне до полъчителя на престъплението. Продължава и издирването на предполагаемият физически убиец- чеченецът Рустам Махмудов, който вероятно се укрива в чужбина. Засега се води съдебно производство единствено срещу евентуалните техни съучастници.
Своето собствено разследване продължава да води и редакцията на "Новая газета". От вестника съобщиха, че в най-скоро време върху сградата да изданието ще бъде поставена мемориална плоча в памет на Политковская.
Граждани поставят цветя пред апартамента на Анна Политковская, 10 октомври 2006
Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини