От х:

Днес в x:

Рецепта за дълголетие: Попски живот +малевска ракия = 100 години

Баба Мария в компанията на сина си и снаха си Веска пред празничната торта

Имах царски живот, с много любов и доброта. Така обясни своята рецепта за дълголетие столетницата от хасковското село Малево, Мария Латунова Петкова. Известна като баба Мария Попадия, жената днес отпразнува 100 лазарника в компанията на синове, внуци и правнуци. Големия род се събра от София, Кърджали и околните села. Кметството пък организира скромно тържество в дома на баба Мария на която подари специална торта и огромен букет цветя. В малката къщурка се стече половината село.

Баба Мария е била съпруга на дългогодишният свещеник на Малево Поп Петко, който се споминал през 1994-та година. Имала спокоен живот на попадия. Работила е като готвачка в детската градина на селото. Признава че живота и е бил без тежки усилия и грижи. Съпругът и имал благ нрав, който предал и на диневската си невеста. И досега баба Мария непрекъснато успокоява нерваците около себе си-“спокойно не се ядосвайте. Лоша дума да не чувам около мен“.

Бабата е подвижна, много с акъла си и страшно жизнерадостна. Върви с малкото си бастунче и раздава усмивки на гостите си. Зарадва се като дете на тортата, но още повече на хорското внимание. Направо се разтопи като почнаха да пристигат внуците и особено правнуците. Малките Алис и Антон пристигнаха от Кърджали, доста по-големия, 27 годишен Александър Стефанов-от София. Правнукът бе довел и жена си-Снежанка. Общо фамилията включва 2 сина, 3 внука, 5 правнука и множество снахи, зълви, етърви и всякакви роднини.

При Мария обаче живее само снаха и Веска, жена на починалия и първи син. Тя гледа старицата. Разказва, че допреди 2-3 годинки копаела градината и гонела пилетата които кълват насажденията. Тайната съставка на столетието Веска обясни така-по малко, но редовно от нашенската домашна ракия! При това от тая с която бабите разтриват „старите си кокали“. Поне 50 градусова предположи Веска, помолена за уточнение. Присъстващи обаче се усъмниха, разтривки се правят само с първак, другото е грехота.

Дали баба Мария хабяла хубава грозданка за масаж или пиела първак, остана неизяснено. По безспорен и нетърпящ възражение начин обаче бе доказано участието на домашницата в завидното дълголетие.

Което оказа се е изключително рядко за хасковско. Баба Мария е едва втората столетница в региона. Единствена компания и прави хасковлията бай Атанас който живее на булевард Раковски и който трябва тази година да навърши 102, показва справка в хасковското ГРАО. От общината уточниха, че и други хасковлии са навършили преклонната възраст и са живи, но по постоянен адрес са в Турция или Израел.

Г.Христов

Кметът на Малево Михаил Михайлов поднесе огромен букет на най-личната си попадия
Бабата лично посрещаше гостите си
Внучката Мария с правнучката Алис поднасят подарък за баба си
Правнукът Александър и съпругата му Снежанка от София
Част от родата пред празничната трапеза
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини