От х:

Днес в x:

100 годишна попадия ще черпи в Малево

В Малево са близко до Бога. И той ги закриля

Един от малкото останали живи столетници в нашия регион ще черпи за 100 лазарника тази сряда в хасковското село Малево. Мария Латунова Петкова ще посрещне юбилея си в добро здраве и чудесно настроение. Местното кметство е подготвило специална торта и огромен букет цветя за най-личната си жителка. Баба Мария не е случаен човек, тя е попадия-съпруга на дългогодишния свещеник на селото. Сега мъжът и е починал, многолюдните внуци и правнуци са разселени по света, а със столетницата живее само снаха и, разказа кметът на Малево Михаил Михайлов.

От името на юбилярката кметът покани медиите да отразят тържественото отбелязване на стогодишнината и да „разузнаят“ рецептата за подобно дълголетие. Малевци са разделени в предположенията - едните твърдят че причината е в чистия въздух и отличната природа, защото имало доста хора на преклонна възраст в селото. Според други, тайната на многото десетилетия е в чудната малевска ракийка, употребявана с мярка и от столетницата.

Отдавна е признато, че доброто питие е в пряка връзка с дълголетието. Както е известно, великият британец Уинстън Чърчил доживява до внушителните 91 години/ на 87 министър председател!/ като през последните 50 години от живота си пиел поне по две уискита ежедневно. Качеството на неговия Хънки Банистър обаче явно не е било достатъчно за да върже стотака.

Г.Христов

Кметът Михаил Михайлов се похвали с юбиляра си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини