От х:

Днес в x:

Ефектен кекс

Ефектен кекс

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Захарта, маслото и млякото разделяме наполовина в две тенджерки. В едната добавяме какаото и разбъркваме хубаво със захарта, преди да сложим млякото и маслото. Слагаме тенджерките на огън до стопяване на захарта и маслото – до получаване на гладка маса. Не е нужно да се вари, започне ли да завира – сваляме от огъня. Оставяме тенджерките да се охладят.

В това време разбивате с миксер яйцата на пяна. Приготвяте си по една ч.ч. брашно за двете маслени смеси и слагате брашното и угасената сода. Разбитите яйца също делите на две и изсипвате в маслените смеси. Разбива се. Добавя се и брашното – по 1 ч.ч. в двете смеси. Разбива се с миксер и е готово.

В бялата смес слагате ванилията. Вземат се два найлонови плика, изсипва се какаовата смес в единия и ваниловата в другия, реже се връхчето на плика и в намаслена и набрашнена форма слагате на дъното по дължина наполовина какова, наполовина ванилова смес. Може да се направи направо с тенджерките. Хващат се за дръжките с двете ръце и се налива по дължината на формичката едновременно от двете. На втория ред разменяте – върху бялата смес изливате какаова, а върху какаовата - бяла.

Слагат се във фурната. Пече се от 30 да 45 мин, според фурната. Проверява се, както се проверява кекс - с пръчица. Винаги се разпуква отгоре, и то доста.

Източник: gotvach.bg

Последни новини