От х:

Днес в x:

Виенски кекс с шоколад

Виенски кекс с шоколад

Необходими продукти

Начин на приготвяне

В купа се смесват брашното, пудрата захар, студеното масло и ванилията, разбърква се и се добавя сметаната. Бърка се бързо и енергично до смесването на продуктите. Покрива се с фолио и се поставя в хладилника за 40 минути, докато стегне.

Тестото се разделя на две части. Едната от топките се прибира в хладилника, а другата се разточва на тънка кора във формата на тавата за печене. Кората се прехвърля в намаслена и набрашнена тава и се пече при температура 200 градуса за 15-20 минути (без да се зачервява).

Жълтъците за плънката се отделят от белтъците и се разбиват със 7-8 с.л. от захарта. С блендер заедно се разбиват ореховите ядки, портокаловите корички и шоколадът. Пресипват се в яйчената смес, добавя се ванилията и се разбърква с лъжица.

Белтъците се разбиват с миксер на сняг, към тях се прибавя останалата захар и отново се разбива, докато захарта се разтвори. Прибавят се към готовата вече жълтъчна смес и внимателно се разбърква. Плънката се изсипва върху позапечената кора, след което се разточва втората кора и с нея се покрива плънката.

Виенският сладкиш се пече около 40-50 минути при температура 180 градуса. Сервира се поръсен с филирани бадеми, кокосови стърготини и портокалови корички.

Източник: gotvach.bg

Последни новини