От х:

Днес в x:

Погача за сватба

Погача за сватба

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко с половината захар. Щом се активира, я добавете към пресятото брашно, солта, останалата захар, яйцата, айраня, лимоновия сок и лъжица мед по желание. От всичко се омесва постепенно и търпеливо гладко тесто, като към края започвате да добавяте от разтопеното масло и месите, докато и маслото се поеме. При нужда се добавя и още малко брашно. Покрийте тестото и го оставете да втаса в голяма купа, докато удвои обема си.

Една част от него отделете за украсата и го премесете с още брашно, за да стане по-твърдо. В голяма подмазнена тава започнете да редите погачата. В средата се слага по голямата част от тестото, оформено на топка, а от останалото тесто се разточват дълги фитили, които се увиват или се заплита плитка, която се слага по периферията. Оставя се пак да втаса.

През това време тестото за украсата се разточва тънко и от него се режат желаните форми - листа, които се украсяват леко с нож и се налепят по втасалата погача. Може да изрежете с формички цветчета в различна големина, които да разпръснете по питката - единично или слепени по 2-3. Ако ви бива с ръцете, оформете и цветя или рози от листата.

Намажете питката с разбитите с малко вода или мляко жълтъци, но преди да направите украсата. Цветчетата и листата от украсата може леко да намажете само с малко прясно мляко.

Сложете приготвената погача за сватба да се изпече в умерено загрята фурна - докато е готова, което зависи от самата ви фурна.

И весел светъл празник!

Източник: gotvach.bg

Последни новини