От х:

Днес в x:

Пита Слънце с мак

Пита Слънце с мак

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим "кладенче" и сипваме млякото, цялото яйце и белтъка (разбити с вилица), солта и половината от маслото (разтопено).

Замесваме меко тесто. Оставяме го да втаса в намаслена купа, покрито с кърпа на топло. След като тестото удвои обема си, го премесваме отново. Втасва втори път и тогава пристъпваме към оформянето на питката.

Оформяне: Тестото се дели на 9 части: 4 малки, 4 големи и една най-голяма за средата. По-големите топки се разточват на кръгове и се нареждат един върху друг в тавата, като се мажат с останалата половина от маслото.

С остър нож се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга и получените ъгълчета се отварят навън.

По-малките топки тесто се разточват по същият начин, поставят се намазани в полученият кръг, разрязват се и се обръщат с ъгълчетата на вън.

В средата се поставя най-голямата топка тесто. Оформената пита се оставя на топло да втаса, намазва се с жълтък, посипва се с маково семе, сусам и кашкавал и се запича при 200 градуса до готовност.

Да Ви е сладко!

Източник: gotvach.bg

Последни новини