От х:

Днес в x:

22 °C

Домашен захарен памук

Домашен захарен памук
  • Време за готвене: 25 минути
  • Време за приготвяне: 15 минути

Необходими продукти


Начин на приготвяне

Приготвянето на домашен захарен памук изисква доста пространство и специални приготовления. Първо изрежете заоблените горни части на телена бъркалка, така че да се получи ръчен уред е еднакви телове, подредени на еднакво разстояние една от друга.

На края на кухненския плот сложете най-дебелата възможна книга с твърди корици, която може да намерите. В средата на страниците и закрепете 2 дървени лъжици на двата й края.

Захванете ги заедно с книгата с ластик, който да ги пристяга и да не позволява да паднат. Обвийте книгата с найлонов плик, за да не я изцапате. Книгата трябва да е на края на плота, а дървените лъжици трябва да висят над пода. На него застелете доста вестници, за да не изцапате.

Загрейте в тенджерка на котлона захарта, глюкозата и водата на средно висока температура. Използвайте специален термометър за захар за да измерите температурата.

Щом стане точно 150 градуса, дръпнете тенджерата от котлона, внимателно прехвърлете сместа в огнеупорна стъклена купа. Разбъркайте с есенцията, малко оцветител, за да получите желание от вас цвят на захарния памук.

Внимателно вземете изрязаната телена бъркалка и я потопете в сместа. Отцедете леко за секунда-две и с въртеливи движения над дървените лъжици размахайте бъркалката. Получават се тънки захарни нишки. Продължавайте да потапяте в сместа и да размахвате над лъжиците.

Телта трябва да е на около 30-45 см над дървените лъжици. Трябва да правите широки и бързи махове отгоре, за да се струпат равномерно захарните нишки. След това навийте получения захарен памук около клечка, дървена пръчица.

Източник: gotvach.bg

Последни новини