От х:

Днес в x:

SIM картите на бъдещето

SIM картите на мобилните телефони на бъдещето трябва да станат по-малки, но според материал на Financial Times Apple се бори с другите доставчици на смартфони за новия стандарт.

В рамките на Европейския институт за стандарти в далекосъобщенията ETSI (European Telecommunications Standards Institute) са подадени две съперничещи си предложения за "NanoSIM карти“, писа Financial Times в сряда. ETSI ще вземе решение през следващата седмица.

Разработеният от Apple вариант ще бъде подкрепен от повечето европейски мобилни телефонни компании, пише в материала. От другата страна са конкуренти като пионерa на мобилните телефони Motorola, който е собственост на Google, Nokia и продавача на BlackBerry Research In Motion.

Тази група се притеснява, че Apple може накрая да запази патентите за технологията, пише вестникът. В индустрията на безжичната комуникация се е развихрила горчива война за патенти, в която, наред с други, се включиха и Apple и Motorola с много искове един срещу друг.

На SIM-картите (Subscriber Identity Module) се съхранява най-вече информация за достъп до мрежата на мобилните оператори. В смартфоните вече често се използват по-малки микро-SIM карти. NanoSIM картите след това ще са три пъти по-малки от вече и без това по-малките карти и ще са малко по-тънки.

Стандартът за следващото поколение SIM карти е важен за всички производители, защото ще бъде взет предвид при развитието на бъдещите устройства.

Според Financial Times има противоречия относно процеса на гласуване в ETSI. Вестникът разполага с наличните документи, показващи, че Apple е регистрирал шест европейски компании като пълноправни членове, за да получи повече гласове.

При това всяка компания с повече от осем милиарда евро оборот може да получи до 45 гласа. Досега Nokia има най-много гласа - 92,благодарение на регистриани общо четири дружества, свързани с концерна.

Според по-ранни публикации в медиите още преди година Apple е предлагала да се създадат стандатизирани карти с още по-малки размери, отколкото сега използваните в iPhone 4 и iPad. Концернът предлага и производство на устройства с постоянно вградени SIM модули, които биха могли да бъдат активирани от различни мобилни оператори. Това решение обаче се посреща със съпротива в индустрията.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини