От х:

Днес в x:

Кошмарни създания живеят в теб

Видяни отблизо те са толкова противни, че може да се превърнеш в усърден и подреден човек у дома, който редовно чисти и бърше прах, и никога, никога повече да не пропуснеш миенето на ръце.

Това вдясно не е извънземно. Снимката е микроскопска, а на нея виждате Sarcoptes scabiei, паякообразно, което (Var. Hominis) предизвиква краста. Не смуче кръвта, но се храни с кожата. Акарите са невидими с просто око, но предизвикват силен сърбеж и пъпчив червен обрив. Не пренася болести, но при разчесване може да доведе до инфекция. И ако преди се е смятало, че краста имат бедните или че добрата лична хигиена предпазва от заразяване, днес не можем да разчитаме на това. Не става дума да спрете да си миете ръцете, основното е, че краста има, колкото и да се подобряват условията на живот, и тя е много заразна. Най-важното е своевременното откриване и лечение на болния. Така, че при откриване на болен от краста тря6ва да се прегледат всички, които са били в контакт с него, и заразените да бъдат лекувани незабавно и едновременно.

Дори да не ви се вярва, дървениците не са минало. Според данните на американски бизнес компании, които се занимават с контрол на вредителите, в сравнение с 2000 год, работата им се удвоила през 2010 год. Учените не разбират напълно причините за нашествието на дървениците. Вероятно нещо не наред с практическите мерки за контрол на вредителите при нарастващия брой международни пътувания. Може би летящите насекоми имат при това добра възможност да скачат между градове и континенти. Каквато и да е причината, те преуспяват. Не се лъжете от името, дървениците снасят яйцата си на всяка суха повърхност в дома, метал, пластмаса, или PVC.  От яйцата се излюпват малки, бежови нимфи, които хвърлят кожата си пет пъти. Изтребването на креватната дървеница е почти невъзможно. Един от най-ефикасните методи е използването на ДДТ, но този препарат е забранен от повече от 24 години, затова се обърнете за помощ към съответната санитарна служба, е съветът, който дава българската wikipedia.

Кой си ти и какво правиш в миглите ми?

Кърлеж в миглите. Спокойно, голяма част от хората си ги носят. Акарите Demodex живеят в и около фоликулите на човешките мигли и вежди. Похапват си парченца мъртва кожа. Случва се през нощта да излязат от фоликула. Скоростта, с която се разхождат по лицето е примерно 2 см/ч. Имунната система ги държи в шах и са безвредни. Има случаи обаче, при отслабена имунна система, когато може да се стигне до кожни заболявания и окапване на косми.

Микрокърлежите в домашният прах. 25% от алергиите се предизвикват ит тях. Съвсем мънички, с размери от порядъка на 0.3 mm, прозрачни и невидими, акарите се развиват и размножават в домашния прах. И макар, че те не се хранят човешкото тяло и следователно не са паразит, невидимите парченца от нашата кожа, микроскопичните люспички, които се сипят от тялото ни върху матрака, килима и мебелите, са тяхното основно меню. Проветрявайте редовно, тупайте завивките и бършете праха, защото акарите са там и може да ви предизвикат кихане, задуха, сълзене на очите, и дори астма. Стотици акари могат да живеят в един грам прах.

Не подценявайте мухите. Ларвите на Dermatobia hominis, Cordylobia anthropophaga, Cordylobia rodhaini, най-често на Dermatobia hominis проникнат в кожата и е се хранят там непрекъснато 5-12 седмици. Образуват кожен джоб и това води до силна болка и силен сърбеж. За наше облегчение заболяването, наречено кожна миаза, не е характерно за Европа -  разпространено е предимно в Мексико, Централна и Южна Америка. Диагнозата става ясна, когато ларвите излизат на повърхността на кожата. Лечението цели да постигне точно това - като се ограничи достъпа на въздух чрез намачване с вазелин или течен парафин, се предизвиква придвижване на ларвите към повърхността на тялото.

Това не е пришълецът в Сигорни Уайвър, нито ларва на бог от Старгейт. Планетата е Земя, причинителят - муха
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини