От х:

Днес в x:

2.5 млн. лв от такса смет на Хасково източени

Сена Радева

2.5 млн. лева от парите за такса смет са били похарчени за други цели. Това стана ясно при обсъждането на отчета за бюджета за миналата година на сесията на ОбС-Хасково. В план-сметката на отчета е записано, че под формата на“вътрешен заем“ от парите за боклука са били използвани 261 005 лв., 30 268 лв. и 2 037 256 лв. за финансиране на три проекта, по които работи общината. Те са по различни програми, най-голямата сума е по проекта за парковете за 10 млн. лв. Законът обаче категорично забранява парите, събирани от такса смет, да се харчат за друга дейност.

Скандалът бе обявен от съветниците-ветерани от ГЕРБ Антон Иванов и Сена Радева. Нещо повече, по думите на Антон Иванов дадените като вътрешен заем средства от такса смет не са предвидени за възстановяване в план-сметката за боклука за 2012 година. Което според него е същинското нарушение, защото е разбираемо във време на криза да се плаща от друго перо за важни разходи.

Общо събраната сума през миналата година за такса битови отпадъци е била 6 милиона и 408 хил. лв. при план 6 100 000 лв. „На практика администрацията е похарчила за други цели една трета от цялата сума. С други думи – потвърждава се нашето становище от миналата година, че такса смет в Хасково е прекалено висока и можем да се справим с по-малко пари“, заключи Сена Радева.

От своя страна пък кметът Георги Иванов взе думата и обвини опонентите си, че точно заради тях се е наложило да се взема вътрешен заем от парите за боклука. Според градоначалника ако в миналия мандат съветниците от ГЕРБ не са блокирали процедурите за продажба на общински имоти, а те бяха за над 6 млн. лв., е нямало да се стигне до парите за боклука. „С този вътрешен заем спешно са разплатени дейностите по три проекта, ако не бяхме го сторили, щяхме да изгубим финансирането по целия проект за парковете за 10 млн. лв.“, обясни кметът. Той допълни, че в министерството на регионалното развитие още стоят блокирани 3 млн. лв. по този проект.

Наложи се думата да се даде на главната счетоводителка на общината Живка Делчева, която обясни на съветниците, че парите от този вътрешен заем са вписани като приход в новия бюджет. „Записаната в приходната част сума е 2 590 000 лева. Два милиона обаче са предвидени като нов вътрешен заем, затова остатъкът е 590 000 лева“, обясни тя.

„Това само потвърждава моите думи, че взетите пари не се връщат в сметката за боклука, а отново ще се ползват за нещо друго. Тоест на практика гражданите на общината кредитират администрацията, като плащат раздути сметки такса смет, а една трета от парите им отива за други дейности“, взе отново думата Сена Радева.

Кметът не й остана длъжен: „Общината пък има несъбрани суми от данъци, такси, глоби близо 4.8 млн. лв. Значи ние кредитираме гражданите“, отсече той.

По отношение на високата такса смет Георги Иванов обясни, че налогът в Хасково не е пипан от години, макар наистина да е висок, докато другите общини сега го вдигат, защото не могат да си пращат разходите. „Освен това ние трябва да имаме резерв. Например таксата към екоминистерството през 2012 година ще е 400 000 лв., а за следващата 2013-а – 600 000 лева. Допълнителни разходи ще има и при съфинансирането на проекта за 29 милиона лева за изграждането на сметището край Гарваново. Сумата за трите общини – Хасково, Димитровград и Минерални бани, е 930 000 лева. „Всички тези пари ще дойдат точно от такса смет“, допълни Иванов.

„Преходният остатък от над 300 000 лева, останали от 2010 година, го няма в отчета за 2011-а. Както и тези 2.5 млн.лв. вътрешен заем ги няма като приход в сметката за 2012-а. С тях парите за боклука на Хасково трябва да станат близо 10 млн. лв. При необходими, поне според отчета за 2011-а, 4 млн лв“ изчисли Антон Иванов.

След ожесточените словесни престрелки и нападки отчетът на бюджета все пак бе приет, макар групата на ГЕРБ да гласува против.

Тодор Кръшков

Антон Иванов
Георги Иванов
Съветници
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини