От х:

Днес в x:

Мобилните оператори прекратяват и автоматичните договори

Достатъчно е само клиентът да подаде заявка с едномесечно предизвестие

Всеки клиент на услугите на Виваком, чийто срок на договора е изтекъл веднъж, но е бил подновен автоматично, може да го прекрати по всяко време без неустойки, съобщиха от телекомуникационната компания.

Изявлението на Виваком е във връзка с промените в Закона за електронните съобщения, които влязоха в сила в края на миналата година.

Промяната в закона e от 29 декември 2011 година и касае настоящите и бъдещите договори на потребителите на телеком услуги. Всеки договор трябва да може да се прекрати по желание на клиента чрез едномесечно предизвестие.

Виваком беше първата компания, която отмени автоматичното предподписване на договори без предупреждение - през март миналата година.

От Глобул също уточниха, че са премахнали клаузата за автоматично подновяване от договорите на всички свои настоящи клиенти.

„Всички договори, чиито срок изтича или е изтекъл след 29 декември 2011 г. включително, независимо дали е първоначален или подновен, се превръщат в безсрочни и могат да бъдат прекратени във всеки момент без да се дължат неустойки”, коментираха за TechNews.bg от оператора.

За да прекратят своя безсрочен договор, абонатите трябва да попълнят заявление за отказ в магазин от търговската мрежа на Глобул и да заплатят текущите си задължения към оператора.

М-Тел също изпрати становище до редакцията, в което припомня, че е премахнал клаузата за автоматично подновяване на договорите за нови клиенти още през април 2011 година. Така, след изтичане на срока, договорът става безсрочен при същите условия, при които е подписан.

„Още тогава Мобилтел подкрепи и предвидената промяна в закона, която регламентира това право за всички договори. Компанията още тогава обяви, че ще се съобрази с приетите законови разпоредби, когато те станат факт, за да бъде гарантирана равнопоставеността между всички оператори на пазара”, заявиха от оператора.

С последните промени в Закона за електронните съобщения законодателят възприе подход, съгласно който след изтичане на текущия срок на договора, независимо дали е първоначален или резултат от автоматично подновяване, договорите се превръщат в безсрочни и потребителите имат възможност да ги прекратят с едномесечно писмено предизвестие, уточниха от М-Тел.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини