От х:

Днес в x:

Рестартираха делото срещу кмета за БИЛЛА

Кметът Георги Иванов и адвокатката му Розалина Апостолова в съдебната зала

Днес бе първото заседание по възобновеното с нов съдебен състав дело срещу кмета на Хасково Георги Иванов по казуса с търговската верига БИЛЛА. Припомняме, че поради смъртта на съдията Росен Русев в края на миналата година процесът бе поет от друг състав с председател Кольо Димитров и започна отначало.

Днес показания дадоха главната счетоводителка Живка Жечева и адвокатката Маргарита Раева, която по онова време е била пълномощник на фирмата.

Повдигнатото срещу градоначалника обвинение е в умишлена безстопанственост, довела до ощетяване на общината със114 000 лева. Сумата е натрупана лихва върху 300 хиляди лева, които БИЛЛА превела на общината за разчистване на терена, върху който възнамерявала да стори хипермаркет. По-късно от фирмата се отказват да строят магазин и искат парите си обратно.

Според прокуратурата кметът умишлено е отказвал да върне парите, щетите са нанесени в периода от края на 2005-а до 2007 година. Тогава влязоха в сила новите текстове в закона, които дават право на фирмите да блокират сметките на общините за дължими суми. БИЛЛА се възползва от това, запорира сметките на общината и в крайна сметка си получи парите, а срещу градоначалника започна разследване.

Още тогава кметът обясни пред медиите, че част от парите на БИЛЛА вече са били похарчени, теренът е бил разчистен, платена и съборена е една сграда в парцела. По думите му ако е бил върнал парите на фирмата, е щял да бъде обвинен, че го е сторил.

Процесът срещу него започна през октомври 2009 година и бе многократно отлаган. Очакваше се да свърши в края на 2011 година, когато внезапно почина съдията Росен Русев. Така папките бяха разпределени на друг състав.

За следващото заседание на 19 април са призовани четирима свидетели, сред които представител на БИЛЛА, юристката на общината Петя Бостанджиева, експерти по бюджета. Назначена бе нова тройна съдебно-икономическа експертиза.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини