От х:

Днес в x:

40 заклеймиха АСТА в Хасково, за останалите бе „аста”

Протестиращите ентусиасти се бяха оборудвали с маски

40 души излязоха в студеното време днес на протест срещу евентуалната международна ратификация на търговското споразумение АСТА. Групата, която носеше плакати и специални маски се събра пред общинската администрация в 11 часа, а минути по-късно тръгнаха в импровизирано шествие към сградата на областна администрация. Там изразиха с бурни викове несъгласието си със споразумението, което би отнело последната истинска лична свобода на хората - тази в интернет. 10-на от протестиращите бяха дошли специално за целта от съседен Димитровград, споделиха самите те пред Haskovo.net. Правеше впечатление, че за разлика от много скорошни протести, участниците бяха основно зрели хора или от поколението на 25-35 годишните. Обичайните тинейджърски масовки, като протеста срещу екцесиите в Катуница, тук липсваха.

И още нещо правеше впечатление. Хората които протестираха, знаеха до един, срещу какво се борят. За всички извън групата, каузата оставаше абсолютно неясна. Някои дори четяха абревиатурата АСТА/ Анти каунтърфейт трейд агриймънт/ като „аста”. Доста близко по произношение на популярна марка местна бира.

Всъщност акронимът АСТА означава на български приблизително: „Търговско споразумение за борба с фалшифицирането". На пръв поглед благородна идея, която трябва да защити правото на истинските автори, да берат плодовете на своя интелектуален проудкт. Макар един от участниците остроумно да го обясни с по-прости думи: „Да гарантира че Бритни Спиърс ще си печели добре от песните” Защото публична тайна е, че в България, а и не само тук, масово се теглят музика и филми, без да се плащат за това каквито и да е авторски права.

Тъй че целите на АСТА са донякъде оправдани. Но замисълът на споразумението дава основание за съмнения, че ще доведе до цензура в последната истински свободна среда. Причините са, че

ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на "кражба" в интернет. Така например при ратифициране на това споразумение, един потребител може да бъде подсъдим, ако на личният си компютър слуша пиратска музика. Куриозът е, че той дори може да не знае, че музиката или филмите са пиратски! Освен това, споразумението би позволило на този който закупи правата за разпространение на един интелектуален продукт, да налага ограничения и правила при достъпа до произведенията на литературата и изкуството и да решава кое следва да се допуска до потребителя и кое не. А това на всички езици се нарича цензура.

Илюстрация за абсурдните висоти до които може да се стигне като последица от споразумението е илюстриран в материалът „Под игото -  2018 година”,  който събра рекордна читаемост в Haskovo.net. По антиутопичният сценариий в материала, ако например американците закупят правата на българскят роман Под игото, то те могат да го кастрят и редактират по тяхна преценка и всичко това да го продават на определени от тях цени.

Извън утопиите, има и един съвсем конкретен и реален аргумент против АСТА. А той е :

ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации.

Което е в разрез с всяко демократично общество по света.

България е една от 22-те страни подписали споразумението. Очаква се то да се подложи на обсъждане в европейският парламент. Европа обаче даде индикации, че няма да приеме АСТА и дори гласува отрицателна резолюция срещу предлаганото споразумение.

Г.Христов

В похода от общинска до областна администрация се включиха хора на различна възраст

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини