От х:

Днес в x:

Откриха растение, което живее вече 80 000 години

Това се оказа морска трева в Средиземно море

Австралийски учени откриха най-стария жив организъм на Земята - морска трева в Средиземно, която е на възраст от 80 000 до 200 000 години, съобщи "Ню сайънтист".

Учените от университета на Западна Австралия в Пърт декодираха ДНК на растението морска зостера (Posidonia oceanica) от 40 места с обща площ 3500 км между Испания и Кипър. Един от участъците край остров Форментера се оказа идентичен на цели 15 км.

Морската зостера се възпроизвежда с клониране. Затова ливади с дължина няколко километра са генетично идентични и се смятат за един организъм. На базата на годишния растеж на морската зостера екипът изчисли, че участъкът край Форментера трябва да е на възраст от 80 000 години до 200 000 години. Това го прави най-стария известен жив организъм на Земята.

Досега най-старият жив организъм на Земята беше тасманийска морска трева Lomatia tasmanica, смятана за 43 600-годишна.

Въпреки че е толкова устойчива, морската зостера край Форментера е застрашена от климатичните промени. Средиземно море се затопля три пъти по-бързо от средното за света и терените с морска зостера намаляват с 5 процента годишно, пише БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини