От х:

Днес в x:

На Марс не би могъл да съществува живот, климата прекалено е сух

На повърхността на Марс не би могъл да съществува живот, защото планетата е прекалено суха от 600 милиона години, заявиха британски учени, цитирани от в. "Сънди телеграф".

Анализ на грунт от планетата показа, че тя е суха от толкова дълго време, че ако на нея има някаква форма на живот, тя би трябвало да в най-дълбоките й недра.

Учените от лондонския Импириъл колидж стигнаха до извода, че на Марс е имало вода през по-топъл период, който е продължил до 5000 години в далечното минало. Той обаче е бил прекалено кратък, за да може на повърхността да се установи живот.

Изследваните мостри са от ледения северен арктически район  на Марс. Учените са посветили три години на внимателен анализ на индивидуалните частици, за да определят дали планетата може да е била обитаема.

Анализът показва, че пръстта на Марс се е образувала при сходни сухи условия като на Луната.
"Установихме, че макар и да има изобилие от лед, на Марс екстремното засушаване е продължило стотици милиони години.

Смятаме, че познатият ни днес Марс е много различен от този от ранната му история. Тогава е имало по-топли и по-влажни периоди, които може да са били по-подходящи за живот", каза ръководителят на изследването д-р Том Пайк, цитиран от БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини