От х:

Днес в x:

Димитровградско прегърна по нов стил Трифон Зарезан

Царя на лозята Антон Вангелов, отец Георги и млади последователи на Дионис, извършват свещеният ритуал

В община Димитровград уважават новия стил при отбелязването на празниците или поне не могат да чакат още две седмици. Особено като се отнася за високопочитания свети Трифон, наричан от народа Зарезан. Покровителят на лозарите и винарите се чества както днес/по нов стил/така и на 14-ти фавруари/стар стил/. В средата на месеца обаче хубавия български празник се разводнява с вносната измишльотина Свети Валентин. По думите на потърпевши от мъжки пол, празникът е измислен за да легализира поредните мераци на жените за подаръци.

В село Черногорово не се занимават с подобни лиготии. Днес дори и жените преливаха гроздовия еликсир и подрязваха лозовите пръчки. Дамите показаха истински мъжки характер като прекосиха пеш 3 километра в сняг до колене. При това в празнични носии. На фона на този героизъм, мрънкащите от необходимостта да се върви пеш младоци, млъкваха и покорно крачеха към лозята.

Традиционният цар на лозята Антон Вангелов пожела на стопаните от Черногорово толкова вино, колкото сняг има по земята. Празникът бе и повод да се дегустират младите вина. №1 се оказа червената Амброзия на потомственият винар Димитър Молев. Човекът внесъл от поморийско нови технологии, а виното му смайваше местните производители. Традиционният букет на Антон Вангелов и творбата на Митко Маналов също пожънаха овации. След като дегустираха порядъчно, лозарите от компанията тръгнаха обратно към селото. За там бе насрочено празничното хоро и официалното състезание

на местните винари.

Г.Христов

Осветена пита посрещна лозарите
..които преди това крачеха 3 километра в снега
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини