От х:

Днес в x:

Haskovo.net спаси хасковските жаби

Спасена жаба

Жабите в Хасково ще си живеят необезпокоявани след като бяха пред изтребление - общинският съвет бе на път да приеме ценоразпис за техния улов. За сесията в петък бе предложена тарифа с такси за „недървени горски продукти“, в който за кило от квакащите бе сложена такса от 25 стотинки. След публикация в Haskovo.net от 28 януари (материалът - тук) от регионалната екоинспекция в Хасково се самосезирали и изпратили до общинския съвет писмо, с което ги уведомяват, че жабите са защитен вид от закона за биологично биоразнообразие. В писмото се подчертава, че уловът им е забранен.

Това наложило спешен ремонт на докладната записка. От тарифата отпадат и раците. За охлювите пък е наложено ограничение, съгласно заповед на министър на околната среда и водите, за което отново им е напомнено от екоинспекцията.

Направена е и друга съществена поправка преди гласуването на докладната записка от ОбС в петък – тарифата ще важи само за стопански цели. С други думи – спокойно си ходете за гъби, лишеи, шишарки и дори за листа от орех. Няма да плащате такса.

Тодор Кръшков

Писмото на РИОСВ до общинския съвет
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини