От х:

Днес в x:

Любители зарибяват за своя сметка, държавата-пас

Кой колкото може и когато може, обясняват инициаторите

Отарашените откъм риба местни язовири принудиха хасковските любители на риболова да се захванат с работата на държавата и да започнат да зарибяват. Естествено за своя сметка. 8 хасковски рибарски магазина и десетки любители стартираха кампания за доброволно набиране на средства, с които да се закупи зарибителен материал. В началото на пролетта, той ще бъде хвърлен в язовир Тракиец в сираковския ръкав. "Иначе риболовните уикенди ще остават само до скарата с бира. Живарниците стоят празни", констатират рбарите.

Инициативата видя бял свят през миналата година. До края на април бяха събрани 3 230 лв, които стигнаха за закупуване на 15 000 шаранчета и амурчета, с големина 10-на сантиметра. Те бяха благополучно разселени в язовира. Амбицията на хасковлии е през тази година да се съберат повече пари.

Нека даде кой колкото може и когато може, обобщи един от инициаторите, собственикът на хасковските магазини „Риболандия“ Добромир Георгиев. В рибарските магазини са открити специални дарителски тетрадки. В там стриктно се отбелязва всеки пожелал да дари и каква точно сума оставя.

Главният разпространител на идеята сред редовите рибари пък е Пламен Петков. Заклет фен на въдицата, Пламен минава за най-добрия рибар сред пожарникарите и най-добрия пожарникар сред рибарите. Преди три години той сложи в джоба си и едните и другите след като улови на въдица 103 килограмов сом край село Бориславци. Като истински рибар, Пламен смята че за да получиш нещо от съдбата, първо трябва да дадеш.

В Хасковско има 4 хиляди рибари с билет. Половината да дарят, ще съберем солидна сума, надяват се любителите. Зарибяването е планирано за края на април, точно когато започва риболовната забрана. Рибарите ще направят 40 дневен непрекъснат бивак край мястото, за да запазят малките рибки от бракониери и недобросъвестни колеги.

Г.Христов

Инспектор Пламен Петков организира желаещите да дарят
Първите любители вече се отчетоха
Любителите спазиха думата си през миналата година-купиха рибки и ги пуснаха в "Тракиец"
Купув ат по-големи рибки, имат повече шанс за оцеляване
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини