От х:

Днес в x:

Пътуващата изложба на Карекинян гастролира в музея

Карекин Карекинян до снимката на Тато с агнето

21 колажни творби, над 200 фотографии, разделени в различни теми показва в Регионалния исторически музей майсторът на обектива Карекин Карекинян. На откриването на изложбата днес цветя и поздравления му пондесоха колеги, приятели и почитатели.

Преди да гастролира в зала „Родолюбие“ експозицята бе представена миналата година на площад „Атлантически“ по време на литературните дни „Южна пролет“, както и в Свиленград. Ще бъде подредена и в Димитровград.

Документалната изложба на Карекин Карекинян показва снимки от 1954 до 2010 година. Черно-белите кадри са обединени в цикли - „Когато земята не беше пустееща“, „Съвременно земеделие“, „Първа копка“, „Строители на съвременна България“.

Сред емблематичните снимка на Карекин Карекинян е и тази, за която бившият държавен глава Тодор Живков е принуден да го чака с агне в ръце. Историята на този черно-бял кадър се разказва и до днес. Той запечатва момента, в който благодарни земеделци подаряват агне на Тато на летището в село Узунджово. В паметния момент на поднасянето се оказва, че лентата на хасковския фотограф е свършила. За да направи снимката, Каро накарал Живков, с агнето в ръце, да го чака да я смени с нова.

Любовта към фотографията, Карекин е наследил от баща си. Родителите му са бежанци от Армения, оцелели по чудо от геноцида. През 20-те години на 20 век родителите на Каро намират своята втора родина в България. Още като ученик Каро започва да работи в ателието на баща си. След военната си служба завършва тогавашните курсове по фотография в София и започва работа като фоторепортер. Работил е за всички вестници по онова време. Бил е на повечето значими събития в страната ни като фотограф. Работи и днес като фоторепортер във в. «Хасковска Марица».

Колегите му го наричат живата история на фотографията.

 Haskovo.net

Каро с колегите си от в. "Хасковска Марица"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини