От х:

Днес в x:

Господ мрази да повтаря

Здравейте, братя и сестри! Честита Коледа! Как изкарахте? Какво ли питам, гаче не знам. Аз обаче не можах да изкарам. Да, бе, Господ ме наказа за някой грях. Аз го знам и кой е грехът, де… Тъщата тръгнала да си пооправи кастанетите, щото едно ръбче и убивало, пък знае, че стягам пуйка за Коледа. И в к’во да ги сложи, в какво, та ги замотала в парче вестник. После забравила и решила да запали печката. И ми пристига без кастанети. Което не ме натъжи чак толкова. Абе направо не й съчувствах колкото се полагаше… Знам, че не беше хубаво, но толкова е приятно да видиш тъщата обезоръжена. Щото тъщите, когато не са си сложили кастанетите, се срамуват да си отварят устата. В други случаи изобщо не се срамуват… И аз, естествено, пуснах някой и друг майтап за нейна сметка.

И какво става после?! На Бъдни, от постни сърми, счупих горен зъб от дясната страна. А на мен дясната ми е силната. Просто нямам обяснение как стана. Италиански ризон, лично съм го чистил! И затова го приемам като възмездие. От коледната пуйка успях да хапна само малко зеле, макар точно зеле да не ми се ядеше нея вечер…

А тъщата ме гледаше така, че нито за момент не се усъмних, че в Божественото действие принос имат и нейните молитви…

Но да не ви занимавам с личните си неудачи.

„Новинар” съобщава за драстично повишаване на цените на храните по Коледа. Това свинско, цитруси, домати, краставици… Колбасите скочили направо с 22%. Даже бобът и лещата поскъпнали.

Председателят на Комисията по борсите и тържищата рекъл, че търговците на дребно бримчели цените, щото потреблението се свивало. Но, това, рекъл, е световна тенденция. Да, да…

Навсякъде за празниците свалят цените, в Бегето наобратно. Щото в Бегето всеки знае, че болен се такова на легло, беден – на празник. Кога друг път ще хванеш пенсия да купува суджук? Тези странни пазарни субекти рядко интервенират извън пазара за млечни продукти. И ако ги изпуснеш на Коледа, ще ги чакаш чак на Великден. Демек, от тия 30% от населението не може да се печели с оборот. Друг въпрос е, че българинът мрази да печели от оборот. Голям оборот – голяма хамалогия.

Но всяко зло за добро. Червените меса са много вредни, както вероятно знаете. Но не знаете как подло удрят на най-неочаквани места. Да! Червените меса и алкохолът забавяли движението на мъжките сперматозоиди, а то при тях скоростта е всичко. Бразилски учени го открили. И още открили, че зърнените храни им действали изключително добре, като стимулирали подвижността им. Което може и да е откритие за Бразилия, но за България едва ли. В Северозапада от край време викат: „Най-обичам леба и да е…” Щото са наясно, че зърнените храни дават сила на сперматозоидите да бързат към… така де, сещате се.

Пенсиите, вашите трябва да са като куршум, а? Щото нали хлябът е от зърнените храни, червеното месо го избягвате по много причини, алкохол не кусвате… А дано по Коледа поне сте се смърсили с малко свинско. Па догодина пак.

Пък земеделския министър рекъл, че държавата нямала орган, който да контролира цените по време на празниците. Щото за делниците има, де… Та по липсата на орган, министърът наблягал на контрола на качеството. Което също е важно.

Оня ден четох в „Труд”, че трима министри дарили продукти на Дома за стари хора в Драгалевци. Едно бабе разгледало дарението и се фръцнало: “Този кашкавал няма да го ям! Изтекъл му е срокът на годност.” От персонала на дома я завели при доставчиците и тук идва най-интересното: „Те я увериха, че всичко е наред и че са подготвили изрядна стока, тъй като знаели, че ще има и журналисти на събитието.”

Бабето, че не е в центъра, не е. Но „откровеността” на доставчиците направо ме уби. Значи, ако нямаше журналисти…

И понеже по празниците журналистите почиват...

Пешето Стоянов вика: „Сгреших като се върнах в СДС.” Но той се върнал не от жажда за власт, а заради безизходицата, в която се намирало СДС. „Това беше въпрос на дълг!"

„Когато човек наистина се срамува от това което е направил, той казва че това е било негов дълг.”

Навремето, когато в. “Труд” писа: “Петър Стоянов готов да стане лидер на СДС”, ние коментирахме: „Кога ли не е бил готов? Той е от онези винаги готови, които карат Хаджийски да каже, че партиите могат да останат без членове, но без готови за постове никога…” Пък от партията на Костов пуснаха оня гаден виц, за това каква била разликата между Петър Стоянов и Надежда Михайлова. Че тя била патка с п…, пък той бил п… с патка. Не ги е срам!

Но и сред самите седесари имаше разумни хора, които се опитаха да му кажат, че греши. Тогавашният шеф на младежкото СДС, забравил съм му името, направо му рече, че му е изтекло времето. Но Пешето откъде да знае?! Всички криеха от него, че е политически мъртъв.

Между другото, спомням си, че и съдбата му даде нишан. Като тръгна да обикаля организациите на СДС в страната, в Балчик стана един инцидент. Един от основателите на СДС в града видял Пешо Стоянов и починал. Инфаркт и на място. Но и до днес не е ясно как точно стана - видял Петър Стоянов и починал, или като видял Петър Стоянов, починал. „Стандарт” писа тогава, че било “идиотско да се твърди, че Стоянов има каквото и да е отношение към смъртта на синия симпатизант”.  Но ние останахме на особено мнение.

Нишаните от Горе, от Началника, както обича да казва г-н премиерът, трябва да се вземат предвид. Щото Господ много мрази да повтаря. То кой ли обича, де…

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини