От х:

Днес в x:

Сексът убил динозаврите?

Динозаврите са изчезнали заради изоставане в сексуалната си еволюция. Тази нова хипотеза обявиха учени от Йейлския университет, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки британския научен седмичник "Ню сайънтист".

Изследователките Патриша Ричард Прам и Патриша Бренън стигнали до този извод, като изучавали подробно поведението на щраусите. Оказало се, че ерекцията при тези птици трае само няколко секунди. Това се дължи на обстоятелството, че нужното налягане се създава не от кръвта, а от лимфната им течност. Тя се характеризира с ниска способност да осигурява бързо нарастване на налягането и неговото запазване продължително време.

"Всички праисторически птици изпитват подобна слабост, която са придобили по време на еволюцията. Явно аналогични проблеми са имали и динозаврите", пишат експертите.

Според съвременните схващания динозаврите и птиците са близки еволюционни роднини. Те са имали еднакъв механизъм на размножаване и на снасяне на яйца. Динозаврите са изчезнали именно заради недостатъчната си сексуална еволюция, заключават американските изследователки.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини