От х:

Днес в x:

Матурите вече с точки, изпитите след 7 клас без задачи с квадрат и трапец

Резултатите от националното външно оценяване и от държавните зрелостни изпити да са в точки, а не в оценки, предвижда проектът на Закона за предучилищното и училищното образование. Тази година изпитите след 7-ми клас и за матурите след 12-ти клас ще са едни и същи ден.

Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, предаде БТА.
Тя уточни, че точковата система на оценяване ще влезе в сила след приемането на закона от Народното събрание и ще се прилага от учебната година през 2013 г.
Външното оценяване с тестове ще е през май 2012 г. и на него ще се явяват учениците от четвърти и седми клас.

"Предлагаме да има оценяване с точки, защото всички международни тестове са с точки и така ще има съпоставимост с резултатите на българските ученици", обясни Дамянова.
Тя съобщи, че в дипломите за средно образование резултатите от матурите ще бъдат и с точки, за да може висшите училища, които са автономни, да си изработят система за "вход" на кандидат-студентите.

Освен за изпитите точковото оценяване ще може да се прилага и при правенето на тестове в училище като ще има единни правила за преобразуване на точките в оценки.
“Системата за оценяване ще е еднаква за всички училища и ще знаем, че тройката на едно място е тройка и в другите училища, защото в момента има доста големи разлика“, каза още Дамянова, цитирана от Mediapool. Оценките обаче се запазват за другите изпитни форми в училище и в бележниците на учениците ще се вписват оценки. В дипломата за средно образование ще се вписват изкараните точки на матурите.

Попитана дали учениците и техните родители няма да се объркат от оценяването и с точки, и с оценки, заместник-министърът отговори, че учениците ще получават оценки в останалото учебно време, както и сега, но тестовите задачи ще се оценяват с точки. По думите й така "нивото в училище ще бъде навсякъде едно и също".

Чрез точките при матурите и при външното оценяване се "оценяват проценти и така уеднаквяваме стандартите на България с тези на нашите партньори - създаваме условия за по-голяма мобилност", заяви пък министърът на образованието Сергей Игнатов. Той коментира, че с предвидената промяна не бива да се създава впечатлението, че ще изчезне шестобалната система на оценяване в училище.

Изпитите в един и същи ден
За първи път през 2012 г. националното външно оценяване в седми клас и държавните зрелостни изпити ще са в един ден, но ще започнат в различен час, съобщи още зам.-министър Дамянова.
Изпитите по български език ще се проведат на 21 май, а по математика на 23 май. Промяната се прави, за да има по-малко неучебни дни през месец май. Първо - в 8 часа ще започнат матурите, а по-късно към 9-10 часа и изпитът след 7-ми клас.

Промени в изпита по математика
В учебно-изпитната програма по математика от националното външно оценяване през май 2012 г. в седми клас отпадат темите за квадрат, трапец и за равнобедрен трапец, защото учениците към момента на изпита няма да са взели тези уроци или няма да се имали достатъчно време за упражнения.

В модула за националното външно оценяване по математика ще има четири задачи с кратък свободен отговор. Дамянова добави, че тези задачи изискват повече време за решаване и затова общо задачите в този модул ще са 20, а не 25, както през миналата година. Така нашите тестове ще се доближат до тези от изследването PISA, смятат от просветното министерство.

За допълнителния модул по математика ще има две задачи от формата на международното изследване PISA и две задачи с разширен отговор. На изпита през миналата година в този модул задачите бяха общо пет. При задачите от формата на PISA например учениците могат да получат една графика и към нея да има няколко задачи, обясни заместник-министърът. Дамянова отбеляза, че с този тип задачи вече ще се оценяват различните стъпки при решаването им.

Няма промени в учебно-изпитната програма на матурата по БЕЛ, но и на този изпит ще има повече задачи със свободен отговор, съобщи Милена Дамянова.

За матурата по география отпаднаха пет теми, свързани с "География на света", а тестовата част ще е с максимален брой точки 70, вместо 65, съобщи заместник-министърът.

На националното външно оценяване по БЕЛ за 4 клас ще има задачи със свободен отговор по формата на международното изследване PISA, каза Милена Дамянова. Тя припомни, че през миналата година задачата беше една, а през 2012 г. подобни задачи могат да се две или три. Вдигаме нивото, тъй като понякога се говори, че тестовете и задачите са лесни по различните предмети, коментира промените в изпитите заместник-министърът.
Миналата година отпаднаха матурите за 5 и 6 клас.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини