От х:

Днес в x:

Безкористните бели мишки

Биолози доказаха, че мишките са способни на емпатия. Разбирането и откликването на чувствата на друго същество, безкористното състрадание се смятат за чисто човешко качество. Наскоро кръгът на създанията, които е възможно да проявяват емпатия, бе разширен, след като се доказа, по този начин могат да се държат приматите.

Ето в какво се състои новият експеримент. Две опитни мишлета, които достатъчно дълго са съжителствали и участвали в едни и същи занимания, били подбрани да участват. Едното било затворено в клетка с вратичка, която не се отваря отвътре. Второто мишле било от другата страна на вратата, а целият експеримент се провеждал в по-голяма клетка. За няколко дни мишката, която имала възможност да отвори вратата на клетката, се научила да го прави и да пуска затворената мишка. Учените поставили на мястото на „затворничката” кукла с форма на мишка, но в този случай мишката „освободителка” не проявявала никакъв интерес да отваря врата. Не и обръщала внимание и когато клетката била празна.

Учените усложнили експеримента. Добавили специална преграда, която позволявала да се отвори клетката, но не давала на освободената мишка да общува с дружката си. Така била изключена користта като причина за действията на „освободителката” – съседите по клетка би могло да се освобождават заради облагите от кооперирането. Освен това, когато поставели клетка с храна до клетката със затворничката, мишката освободителка отваряла първо на затворничката, едва след това - клетката с храна и деляла храната с освободената.

През последните години биолози, социолози и учени в други гранични области на познание се вълнуват от проявите на емпатия, началото на този експеримент с мишките е от 2009 г. последната публикация - вчера. Възприемането на сигнали за емоционалното състояние на друго живо същество е изследвано нашироко и надълбоко.

Учените са публикували статия в сп Science, а други техни колеги вече оспорват изводите им относно безкористното поведение на опитните мишлета. Какво да се прави, безкористното поведение е трудно за доказване дори при хората.

Ето тук едно забавно филмче за емпатията. Дано като го изгледате да не започнете да очаквате съпричастност от филoдендрона в къщи. Нещо такова се случило с Клив Бакстър, 42-годишен служител в отдела за разпити на ЦРУ през 1966 г. Той взел че закачил обикновен детектор на лъжата (полиграф) за  листо на филодендрона в кабинета си в Ню Йорк и вкарал науката в поредица криволици, но това е една друга история.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини