От х:

Днес в x:

Кръчми и хотели вече ще плащат за музиката

Момчил Даскалов от "Музикаутор" (вляво) и Георги Дамянов от министерството на културата

Всяко заведение, хотел, курортен комплекс, дискотека, нощен клуб, ще заплаща авторско право за музиката, която пуска. Това бе уредено с последните промени в закона за авторското право и сродните му права, който влезе в сила през март тази година. Две са лицензираните от министерството на културата творчески сдружения, които имат право да събират таксите от бизнеса. Това са „Профон“ и „Музикаутор“. Техни представители, заедно с експерти от министерството се срещнаха днес в комплекс „Фантазия“ с хотелиери и ресторантьори от региона.

Те бяха атакувани с остри въпроси от бизнесмените. Георги Дамянов от министерството на културата обясни, че държавата на практика въвежда ред, какъвто е в Европа и останалия цивилизован свят.

„Музиката, която звучи във вашите ресторанти, кафенета, хотели, създава подходящото настроение и като резултат вдига оборота ви. Така, както заплащате доматите за гарнитурата, следва да заплатите и труда на музикантите и авторите“, обясни Дамянов.

Той уточни, че са лицензирани единствено тези две сдружения, защото световната практика разделя авторските и сродните права. „Сродни“ са правата на продуцентите, изпълнителите, инструменталистите. „Те са вложили пари за създаването на този продукт, справедливо е да получат заплащане, след като той се харесва и създава настроение на хората“, каза Дамянов. За правата на продуцентите и звукозаписните компании такси ще събира „Профон“, а за авторите – композитори и текстописци - „Музикаутор“.

Според закона двете компании са сдружения с нестопанска цел и нямат право да генерират печалба. Приходите им се разпределят сред носителите на правата, а сдруженията удържат само необходимите суми за издръжка на дейността си.

„Въведохме ред, защото до тази година имаше много фирми, които искаха пари от бизнеса под претекст за авторски права. Сега обаче съм тук, за да ви заявя, че тези две творчески сдружения са единствените с лиценз за тази дейност и когато им плащате, плащате на правилната фирма. Дори самият автор да предяви претенции, че се изпълнява негово произведение, просто му показвате договора за лиценз“, обясни Георги Дамянов.

„Как да съм сигурен, че моите левчета отиват при авторите, а не някъде другаде? Как точно ще се разпределят средствата сред авторите, по какъв критерий?“, питаха бизнесмените.

„Нашите компании не формират печалба. Всичко отива при носителите на правата – автори, изпълнители, продуценти. Разпределението е следното – вземаме данни от основните ползватели – телевизии, национални радиа и разпределяме средствата според техните данни като проценти. Това не е най-точният критерий, но се практикува в целия свят. Има няколко държави, които са въвели стриктно отчитане на изпълненията, но това у нас е невъзможно“, отговори Момчил Даскалов от „Музикаутор“.

„Ако поканя едно циганче да пее и свири в моя ресторант, дължа ли пари за авторско право“, питаха още от бизнеса.

„Твърде малко вероятно е това циганче да изпълнява свои, авторски песни. По-скоро прави импровизации върху известни хитове. Но това е една пренебрежимо малка част от изпълняваната музика. За наше съжаление почти 94 процента от музиката, която звучи в ресторанти, барове, дискотеки и радиостанции, е на чужди автори. Така че по-голямата част от средствата отиват в чужбина, за наше огорчение. Но това е реалността“, призна Даскалов.

„Ако аз купя един хляб за левче, но в ресторанта си го продам за повече, дължа ли още пари на хлебаря“, провокираха гостите ресторантьорите.

„Благодаря за въпроса“, отговори представителят на „Профон“. „Вие купувате хляба за едно левче, но когато дойда в ресторанта ви, ми го продавате за пет лева. Ако си го изям вкъщи, ще ми струва един лев, но ако го направя в ресторанта, ще ми струва пет. Защо? Защото в ресторанта вие ми предлагате и други неща – питие, храна, хубава музика. Всички тези неща струват пари. Вие заплащате алкохола, храната, труда на сервитьорите, но не смятате за редно да платите за музиката на авторите й. А те също имат принос за тази надценка от четири лева“, обясниха от компаниите.

По техни данни вече десетина заведения от Хасково са сключили лицензионни договори с тях. Двете компании ще имат един представител в Хасково, който ще контактува с местния бизнес – Дафи Гочева.

За липса на такъв договор глобите, които ще се налагат от министерството на културата, са от 2 000 до 20 000 лева, а при второ нарушение от 3 000 до 30 000 лева.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини